40-aastased, tähelepanu! Veel pole hilja oma rahaasju korraldada

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: PantherMedia / Scanpix

Paljude jaoks on 40ndad üks õnnelik aeg. Lapsed kannavad juba kaela ja sissetulekud on tõenäoliselt kasvanud, kirjutab BusinessInsider.

Kui sa oled 20-30ndates oma rahaga targalt ringi käinud, siis 40ndates maitsed selle vilju. Ostad autosid juba sularahas, mitte ei liisi ning kodulaen on päris väikeseks kulunud. Saad reisida ja oma pensioniiga kindlustada.

Muidugi on võimalik, et su elu pole nii kenasti sujunud. Sellegipoolest on võimalik oma rahalise seisu heaks teha mitu arukat sammu veel ka 40ndatest, et oma tulevikku kindlustada.

1. Säästa pensioniks. Tee seda isegi siis, kui tunned, et elad palgapäevast palgapäevani ja kõrvale pole panna justkui midagi. Ent kui sa ei suuda säästa praegu, siis miks peaksid sa seda suutma tulevikus? 50-60ndatest pole see sugugi lihtsam ja aeg võib liiga lühikeseks jääda.

2.  Võta kulutused kontrolli alla. Nii võid leida ka raha säästmiseks. Kirjuta oma kulud üles, koosta kuueelarveid, mõtle kulutused hoolega läbi( on mul seda asja ikka kindlasti vaja?) Kõlavad nagu kulunud soovitused, kuid väga paljud ei järgi neid tegelikult.

3. Tekita endale erakorraliste kulutuste fond. Mingi probleem tekib niikuinii, sellest ei pääse ja hea on vähemalt rahaliselt selleks valmis olla.

4. Maksa kiiresti tagasi kõik tarbimislaenud. Need on reeglina väga kõrge intressiga, mida on tõeliselt mõttetu maksta.

5. Võta ette üks tõsine jutuajamine oma vanematega. Kuigi see võib sulle (ja ka neile) imelik tunduda, on see väga oluline. Uuri järele, milline on nende pensionikindlustus, kas sellest piisab nende elu lõpuni? Kas nad on mõelnud, kus ja kuidas tahaksid nad elada, kui nad enam päris ise oma kodus hakkama ei saa? Seda kõike seepärast, et ühel hetkel on aeg sinul nende eest hoolitsema hakata.

6. Tee testament. Ära alahinda seda võimalust. Konsulteeri advokaadiga ja kui sul on väikeseid lapsi, pane testamenti kirja ka see, keda tahaksid nende eest hoolitsejaks juhul, kui sinuga peaks midagi juhtuma.

7.  Vaata oma kindlustused üle. Kui sul on väikesed lapsed, kasvatad lapselapsi või sul on kaaslane, kes sinu surma korral satub rahahädasse, siis uuri võimalusi, kuidas neid kaitsta saaksid. Ideaalis tegid sa endale elukindlustuse juba nooremana, aga ka nüüd pole hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles