Euroopa komisjoni kõrge ametnik: tootjad müüvad Ida-Euroopas kehvema kvaliteediga toitu (13)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spari pood Budapestis.
Spari pood Budapestis. Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS

Euroopa komisjoni kõrge ametniku Vera Jourovà kinnitusel petavad tootjad idaeurooplaseid, müües neile tuntud toodete kehvema kvaliteediga versioone, kirjutab Guardian.

„Me ütleme esimest korda otse välja, et see on ebaõiglane,“ rääkis Jourovà. „Ma olen kindel, et mitmetel juhtudel on siin tegu ka seaduserikkumisega.“

Tarbijate huvide eest seisva ametniku sõnul on Ida-Euroopas müüdavad kaubad madalama kvaliteediga paljudes kategooriates, alates mahlajookides ja kalapulkadest kuni valmistoiduni. Samas võivad nad olla täpselt samas pakendis kui Lääne-Euroopaski.

Jourovà lubas teha kõik, et rahvusvahelised korporatsioonid sellise praktika lõpetaksid ega lase neil end enam välja vabandada.

Näiteks on uuringutega tuvastatud, et Sloveenias müüdav coca-cola sisaldab rohkem suhkrut ja glükoosisiirupit kui Austrias müüdav versioon. Poekett Spar aga müüb Sloveenias maasikajogurtit, milles on 40 protsenti vähem maasikaid kui Austrias müüdavas.

Firmad ise kinnitavad, et tegu on kohaliku turu eripärade ja maitse-eelistustega.

Jourovà väljaütlemised põhinesid värskel põhjalikul analüüsil, milleks koguti andmeid üle terve Euroopa Liidu. Jourovà sõnul ta praegu selle analüüsi tulemustes esinevaid ettevõtteid veel ei avalikusta, kuid teeb seda, kui nad oma käitumist ei muuda. „Siis ütlen ma nende nimed välja ja julgustan inimesi mitte enam ostma nende tooteid,“ kinnitas Jourovà. „Ma ei karda seda teha, olen selles osas päris vapper.“

Ka Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker rõhutas oma kolmapäevases kõnes, et nüüd hakkab Brüssel vohava nn toidurassismi suhtes otsustavalt tegutsema ja kui vaja, siis ka karistama.

Jourovà sõnul on ka Ida-Euroopa tarbijad järjest rahulolematumad sellise käitumise suhtes ning juba tellitakse välismaalt toitu, et saada kalapulki, mis sisaldavad kala ja apelsinimahla, milles on ka päriselt apelsine. „Pikka aega on seda probleemi tegelikult naeruvääristatud, kuid siin on küsimus tarbijate võrdsetes õigustest,“ rõhutas ametnik.

Euroopa toidutootjaid esindava organisatsiooni FoodDrink Europe kõneisik Florence Ranson kinnitas, et tootjate jaoks on klient kuningas ning kõige tähtsam hoolimata tema asukohast. "Me võtame viiteid toodete erinevate kvaliteedile väga tõsiselt," ütles Ranson.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles