Heido Vitsur: elu pärast pattu (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

​Rahapoliitika ajaloost ei sa kunagi ära kustutada möödunud kümne aasta jooksul rakendatud, kuid varem ettekujutamatuid rahapoliitilisi samme, kirjutab presidendi majandusnõunik Heido Vitsur.

Viimased kolm kvartalit on olnud meile majanduslikult nii edukad, et alalhoidlikumad meist on hakanud vaimusilmas nägema kriisieelsete vigade kordamise ohtu, kirjutab Vitsur Äripäevas.

Kuigi selline mure ei ole alusetu, pole praegu pidurit tõmmata siiski veel vajadust, kuid ei ole ka mõistlik majandusele kunstlikult hoogu juurde anda, märgib Vitsur, lisades, et teise kvartali majanduskasv 5,7 protsenti on arenenud riigi jaoks vägagi suur kasv, mille pikemaajalisemaks säilitamiseks meil erilisi lootusi pole.

Vitsur nendib, et asjata on loota, et kunagi võiks täies ulatuses taastuda 2008. aastale eelnenud raha- ja majanduspoliitika, sest viimase kümne aasta pattulangemisi ehk varem ettekujutamatuid rahapoliitilisi samme nagu kvantitatiivne lõdvendamine ja negatiivsed intressid, ei saa enam kunagi kustutada.

Pattulangemine on toimunud ja tänases maailmas ei ole eriti palju neid, kes ei arvestaks, et ka järgmise kriisi ajal rakendatakse olukorra päästmiseks mingisuguseid mittetraditsioonilise majanduspoliitika vahendeid, kuid sellele vaatamata läheb maailmamajandusel praegu hästi ning tuleb hästi ära kasutada need võimalused, mida olukord maailmas meile pakub, ilma et me ise oma paati kõigutaks, kirjutab Vitsur.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles