Jaapani tehnoloogiahiid soovib suurt tükki Uberist (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uberi logo.
Uberi logo. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Jaapani telekommunikatsiooni- ja internetikompanii SoftBank on jõudmas kokkuleppele sõidujagamiskompaniiga Uber märkimisväärse osaluse omandamiseks, kuid on nõus investeerima ainult tingimusel, kui olemasolevad investorid on nõus müüma aktsiiad suure allahindlusega.

Pärast mitu nädalat kestnud arutelu on Uberi nõukogu viimastel päevadel arutamas vastust potentsiaalsele investeeringule, mille suurus on 10 miljardit dollarit, kirjutab The Wall Street Journal viidates teemaga kursis olevatele allikatele. Kui investeering teoks saab on see kõigi aegade suurim riskikapitaliga seotud idufirmasse.

Softbank ja sellele 93 miljardi dollari suurune tehnoloogiafond Vision Fund soovib omandada 17 kuni 22 protsenti ettevõttest tehinguga, mis oleks kombinatsioon aktsiate ostust ettevõttelt ning pakkumisest töötajatele ja olemasolevatele investoritele. Neilt aga soovib SoftBank osta 30 protsenti odavamalt kui on Uberi viimane rahastamisvoor, mis tegi Uberi väärtuseks peaaegu 70 miljardit dollarit.

Uberi olemasolevad aktsionärid on väljendanud muret, et tehing kahandab nende osaluse väärtust enne aktsiate avalikku esmaemissiooni (IPO), mis peaks toimuma lähima 12 kuni 18 kuu jooksul.

Pakkumise osana soovib SoftBank kaks kohta nõukogus, lisaks üheksale nõukogu liikmele, mis Uberil praegu on.

Kui SoftBanki ettepanek läbi läheks, kahaneks Uberi väärtus 50 miljardile dollarile.

Mõned investorid on öelnud The Wall Street Journalile, et ei plaani aktsiaid odavamalt müüa, mõned on aga osutanud riskikapitalifirma Benchmark augustis postitatud Twitteri postitusele, kelle arvates võib Uberi väärtus tõusta kahe aasta jooksul 100 miljardi dollarini. Benchmarkile kuulub Uberist 13 protsenti, mille väärtus on 8,4 miljardit dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles