ID-kaardi tootja: oleme Eesti vastu kohtus, aga teeme turvariski pärast koostööd

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes

Eestile seni ID-kaarte tootnud Šveitsi ettevõte Gemalto AG kinnitas, et teeb käimasolevale kohtuvaidlustele vaatamata kõik, et korda saada Eesti ID-kaardi võimalik turvaprobleem.

Gemalto gruppi kuuluv Trüb Baltic AS andis täna teada, et teeb kõik, et pakkuda Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) juhitavale töörühmale kõikvõimalikku tuge, et lahendada 5. septembril 2017 avalikustatud Eesti ID-kaardi võimalik turvarisk.

Gemalto kaasati kohe töörühma ning ettevõtte analüüsib juhtumit koostöös kolmanda osapoole, kõnealuse turvakomponendi tootjaga.

Vaatamata koostöölubadusele märkis Gemalto, et jätkab Tallinna halduskohtus vaidlust politseiameti 26. aprilli otsuse üle, mis hõlmab Eesti ID-kaardi toomise, personaliseerimise ja sertifitseerimise teenust aastateks 2019–2023.

Nimelt otsustas Gemalto pärast politseiameti hankeotsuse analüüsi 29. mail, et kasutab oma seaduslikku õigust hanketulemuse vaidlustamiseks.

Politsei- ja piirivalveamet sõlmis riigihanke tulemusel 27. aprillil lepingu ID-kaartide, elamisloakaartide, digi-IDde ja diplomaatiliste isikutunnistuste tootmiseks Prantsusmaa ettevõttega Oberthur Technologies.

Lepingu alusel hakatakse dokumente tootma 2018. aasta lõpust pärast praegu kehtiva lepingu lõppemist Gemaltoga. Viieaastase lepingu eeldatav maksimaalne maksumus on ligi 40 miljonit eurot.

Mis puutub isikutele väljastatavaid sertifikaate, siis ka selles osas lõpetab riik senise lepingu SK Solutionsiga – uus hankeleping on täisteenuslahendus, mis tähendab, et nii isikutunnistuste tootmine kui ka isikustamine ja sertifitseerimisteenus sisaldub PPA jaoks ettevõttega Oberthur Technologies sõlmitud lepingus. SK jääb siiski teenindama ülemineku hetkeks väljastatud sertifikaate kuni nende kehtivuse lõpuni (viis aastat väljastamisest).

Gemalto on digiturvalisuse ettevõte, mis pakub identifitseerimislahendusi peamiselt valitsustele ja pankadele. Hollandi peakontoriga Gemalto grupi 2016. aasta käive oli 3,1 miljardit eurot. Ettevõttel on kliente enam kui 180 riigis, 15 000 töötajat ning 30 teadus- ja arenduskeskust üle maailma.

Möödunud nädala alguses käivitasid Eesti ametkonnad kriisikommunikatsiooni kampaania, kuna arvasid, et hoiavad sellega ära kurjategijate võimalikud katsed ID-kaardi kiibiprobleemi abil isikute libaidentiteete luua. Eesti elanikel paluti ID-kaarti samamoodi edasi kasutada – neilt mingisugust teistmoodi tegevust ei eeldatud.

Suurejooneliselt kriisile viitav turvariski juhtumi avalikustamine tõi kaasa ka negatiivse tooniga artiklid rahvusvahelises meedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles