Mida arvasid tehnikaeksperdid uutest iPhone'idest?

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i uued iPhone telefonid. Vasakul iPhone 8, keskel iPhone X ja paremal iPhone 8 pluss.
Apple'i uued iPhone telefonid. Vasakul iPhone 8, keskel iPhone X ja paremal iPhone 8 pluss. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Eile avalikustatud Apple'i uued telefonid näevad väga ilusad ja edevad välja, kuid mitte kõik tehnikaeksperdid ja ajakirjanikud pole Apple'i särast ja glamuurist pimestatud.

«Ma usun, et Apple tegi head tööd oma uue telefoniga,» arvab väljaande The Verge ajakirjanik Paul Miller. Ta kirjeldab, et telefonil on väikse suuruse kohta suur ekraan ja ka tühjad ääred on kadunud, mis on väga hea ning Face ID tarkvara annab võimaluse kõige nunnumale asjale üldse – Animojile.

Miller räägib, et tema praegusel iPhone 7’l on katkine ekraan ja aku hakkab vaikselt otsi andma, aga sellegipoolest ei kavatse ta osta uut iPhone X’i, mis maksab 999 dollarit. Kuigi ta soetab tavaliselt ühe uue telefoni aastas, siis arvab ta, et iPhone 8 oleks hoopis sobilik uuendus tema praegusele telefonile, kui teenusepakkuja teeb talle hea pakkumise.

«Ma arvan, et ma pole lihtsalt seda sorti inimene, kellele iPhone X ehitati,» arvab ajakirjanik. Talle meeldib ta telefon ja ta kasutab seda palju, kuid ta arvab, et ta pole «telefoni» inimene, nii nagu mõned on «autoinimesed».

«Kui ma ostaks auto, siis ma tahaks leida masina, mis on väga töökindel ja mugav ning hea kütusekuluga,» ütleb Miller. Ta küll oskab hinnata seda, et mõned autod sõidavad kiirelt ja näevad uskumatult head välja, kuid sellise auto omamine pole lihtsalt midagi, mis tema identiteediga kokku läheks. Sama kehtib tema sõnul telefoniga. «Apple’i iPhone X võib olla telefonide Ferrari, kuid ma tahan lihtsalt endale Hondat,» ütleb mees.

Tehnikaportaali Geenius peatoimetaja Hans Lõugas ütles, et uus iPhone X jättis üldiselt hea mulje ja pealtnäha tundub olema parem telefon. «Esitluse põhjal jättis hea tunde näotuvastus, mille suhtes olin ma enne väga skeptiline,» vastas peatoimetaja, kuid märkis ära, et nii tundub talle puhtalt laval öeldud jutu järgi. Lõugasele valmistas, aga pettumust, et telefonist on kadunud sõrmejäljelugeja, mis tema sõnul peaks ühel tipptelefonil igatahes olema, sest see on väga praktiline asi. «Isegi kui see näotuvastus on superhea, siis ta ei asenda sõrmejäljelugeja kadumist.

Välimuse poolest tundub telefon talle väga ilus ja moodne ning on tema sõnul pigem uue põlvkonna telefon. Kas, aga suure hinnasildi puhul ei jää telefon noortele kättesaamatuks, ütles peatoimetaja, et hind on omaette teema. «Koguaeg on iPhone olnud natuke kallim, eriti need uuemad mudelid, aga millegipärast ostetakse neid ikka väga hästi,» ütleb Lõugas, kuid tõdes, et Eestis maksab telefon tõenäoliselt 1179 eurot ja kallim mudel 1350 eurot.

Uuele iPhone 8’le Lõugas suurt edu ei ennustanud, pidades teda kohati läbikukkumiseks.  Peatoimetaja tõi välja, et telefonil on küll mõned tehnilised uuendused, kuid sisuliselt ei näe ta põhjust, miks peaks soodsama iPhone 7 asemel ostma iPhone 8, milles pole midagi väga palju uut. «Kaheksa kukub üsna kehva auku minu hinnangul.»

Ajakirjandusõppejõud ja kauaaegne ajakirjanik Priit Hõbemägi leiab, et tegelikult pole tegu telefoni, vaid väga võimsa arvutiga ja ülimoodsa meediaseadmega. «Kindlasti on see telefon alguses hardcore fännide mänguasi, aga üha enam on selline võimas arvuti kasutusel meediaprofessionaalide juures, kes suudavad vastavate äppide abil toota kõikvõimalikku meediasisu, seda toimetada ja esitada internetis.»

Uus Face ID tehnoloogia avaldas ka õppejõule palju muljet ja ta arvas, et tõenäoliselt ei hooma keegi selle kasutusvõimalusi veel.

«Pidev jutt Home nupu kaotamise üle tundub friikide teemana ekraani ehituse finesside üle, sest kasutajal pole vahet, kas nupp on füüsiline, virtuaalne või pole seda üldse,» arvab Hõbemägi ja lisab, et tõenäoliselt hakkab ka tema uut iPhone X'i kasutama ning seda kasvõi suurest uudishimust suurema töövõimekuse või edasiarendatud kaamerate vastu.

Hõbemägi usub, et kindlasti on ka iPhone 8 väga hea, kuid kui teha investeering iPhone'i ja kasutada, seda nagu tema, siis võib 8 ja 8 plussi juba vahele jätta.

Apple Watch, aga ajakirjanikule muljet ei avaldanud. «Apple Watch, kui toode, langeb minu arvates üleüldse välja Steve Jobsi kõrgtehnoloogiliselt elegantse disaini reast ja tundub nagu muude toodete vaese sugulasena.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles