Kas Ilvese väitel 10-tunnisest ID-kaardi häkkimisest on tõepõhi all? RIA teab ja vastab (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves Ärma talu kiigel
President Ilves Ärma talu kiigel Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ekspresident Toomas Hendrik Ilvese intervjuust tänasele Postimehele selgus, et tema teadaolevalt võib Eesti inimese ID-kaardi turvaprobleemi tõttu lahti häkkida vaid 10-12 tunniga. Uurisime, mida on selle kohta öelda Riigi Infosüsteemi Ametil (RIA-l).

Ilves märkis tänases intervjuus: «Kui lähtuda faktidest, mis praegu teada, siis peaks keegi minu hääle muutmiseks maksma kinni 10–12 tundi üsna mahukat andmetöötlust, kusjuures ma võin ju hiljem ümber mõelda ja hääletada veel kord, tühistades nii minu enda [antud] ning ka pahategija [poolt manipuleeritud] hääle.»

RIA esindaja Helen Uldrichi sõnul on asutus seisukohal,  et ID-kaardi turvanõrkuse realiseerumiseks ehk siis kaardi murdmiseks kulub väga palju ressurssi, mis koosneb aga mitmest komponendist – arvutite võimekusest, tehnilistest teadmistest, tööriista, mille abil n-ö häkkida, olemasolust, rahast.

«Kui mingi osa sellest protsessist on juba ettevalmistatud, siis ilmselt on võimalik aja määratust tõepoolest ettepoole tõsta. Ehk turvariski realiseerimise aeg sõltub sellest, millises faasis kogu protsess on ehk mis komponendid on täidetud ja millise mahuga,» selgitas Uldrich.

Tšehhi ülikooli teadlased on avastanud turvaprobleemi Eesti ID-kaardi kiibi raudvara ja sellega otseselt suhtleva baastarkvara vahel. Teadustöö avaldatakse oktoobri lõpus. Eesti asus kiirelt leidma lahendust, et riski välistada ning lahendus on leitud ja seda realiseerima asutud.

Suhtekorraldajad panid kogu juhtumi möödunud nädalal suure poliitilise kella külge, mistõttu sattus Eesti ka välismeedia negatiivsete pealkirjade alla.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles