Juncker kutsus looma ELi rahandusministri ametikohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kõnes Euroopa Parlamendile
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kõnes Euroopa Parlamendile Foto: Jean Francois Badias/AP

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kutsus tänasel olukorrast liidus kõnes europarlamendi saadikutele üles looma Euroopa Liidu rahandusministri ametikohta.

«Me vajame Euroopa majandus- ja rahandusministrit,» toonitas Juncker Strasbourgis iga-aastases kõnes olukorrast liidus Euroopa Parlamendile. Ta täpsustas, et ettepaneku eesmärk ei ole lihtsalt uue ametikoha loomine, vaid tõhususe suurendamine.

Luksemburgi ekspeaministri sõnul ühendaks ELi rahandus- ja majandusministri ametikoht Euroopa Komisjoni voliniku ja eurotsooni rahandusministreid koondava eurogrupi juhi ameteid. Juncker lükkas tagasi Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni idee luua eurotsoonile eraldi parlament.

«Eurotsoonil juba on üks parlament, see olete teie,» märkis Juncker europarlamendi saadikutele. Komisjoni president nõudis ELilt ka kiiremat tegutsemist maksude küsimuses, tehes ettepaneku võtta ELi tasandi maksualased otsused vastu liikmesriikide ühehäälsuse asemel kvalifitseeritud häälteenamusega.

Juncker lubas teha ettepaneku kujunda eurotsooni abifond Euroopa Stabiilsusmehhanism ümber täieõiguslikuks Euroopa Valuutafondiks.

Endise rahandusministri ja praeguse riigikogu majanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri (IRL) sõnul kerkivad Junckeri ettepanekuga lauale olemuslikud küsimused.

Endine rahandusminister Sven Sester. Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht
Endine rahandusminister Sven Sester. Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

«Kas Euroopa Liitu soovitakse näha kui tugevate liikmesriikide liitu või tugevat ühist liitriiki, kas ja milliseid liikmesriikide pädevusi ja poliitikakujundamisi antakse üle ühisesse katlasse,» kirjeldas endine minister.

Kuigi Sester möönis, et Euroopa Liidu ühine poliitikavaldkond võiks kindlasti olla välis- ja julgeolekupoliitika, suhtub ta hetkel ettevaatlikult erinevate uute üle-euroopaliste institutsioonide loomisse.

«Meil on täna Euroopas majandus- ja rahanduspoliitikat loovad Eurogrupp, Ecofin, Euroopa Komisjon ja Euroopa parlament,» loetles riigikogu liige, lisades, et samas on arutelu uue ametikoha üle alati teretulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles