Colliers: ärikinnisvara investeeringutelt tuleb ajaloo parim aasta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Büroohoone.
Büroohoone. Foto: SCANPIX

Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes on ärikinnisvara tehingute arv 18 protsendi võrra vähenenud, kuid nende väärtus ja maht on kasvanud – kuu keskmine tehingute väärtus on tõusnud 48 protsenti 39 300 eurolt 58 100le, selgub Colliersi märtsi ülevaatest. Ettevõte prognoosib ärikinnisvara investeeringutelt  sellest aastast sektori ajaloo edukaimat.

Colliersi analüütikute kinnitusel on vakantsus kaasaegsetes kontorihoonetes jätkuvalt vähenemas ja ruumikaid rendipindu sellel turul enam pakkumisel pole.«Oma koostööpartneritega suheldes ilmneb, et uute ärihoonete rajamise äriplaanid hakkavad päev päevalt realistlikumaks muutuma. Hea näide on Paldiski maanteele planeeritav G4Si uus ärihoone kinnistule, mis 2010. aasta lõpul Arco Vara Real Estate käest omandati,» kommenteeris Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno. 

«Erinevad arendajad väljendavad selget huvi omandada kesklinna äripiirkonnas strateegilise asukohaga kinnistuid,» lisas ta.

Colliersi ülevaate kohaselt veavad renditavate kontoripindade nõudlust jätkuvalt IT ja kommunikatsioonisektorid, kelle kasutada on summaarselt kõige enam rendipinda.

Välisinvestorite taastunud usaldust Eesti ärikinnisvara vastu näitab Colliersi hinnangul  tehtud ja planeeritud tehingute maht ostukeskustega seonduvalt. Märtsis kokkulepitud Kristiine Keskuse 105 miljoni eurone tehing (veel lõpule viimata) ilmestab kasvanud aktiivsust. «Soome kapitalil baseeruv Prisma Peremarket on juba mõnda aega renoveerinud ja laiendanud mitmeid oma Tallinna hüpermarketeid ja on teatanud  Tartusse  teine teise hüpermarketi rajamise alustamisest. Samuti planeerib Pärnusse uut hüpermarketit Leedu kett Maxima. Taastuva majanduse tingimustes karmistub selgelt turuosade nimel konkureerimine jaekettide vahel,» ütles Tinno.

Kasvavat nõudlust lao- ja tööstuspindade turul tasakaalustavad kiiresti tõusnud ehitushinnad. Colliersi analüütikute hinnangul on vastavate uute arenduste null-tasuvuspunkt 4-4,5 euro juures ruutmeetri kohta – see ületab 2009. aasta taset kuni 50 protsendi võrra ja on paljudele potentsiaalsetele rentnikele täna veel liiga kallis, vaatamata ettevõtete väljavaadete kosumisele. Ilmselt tuleb nendel ettevõtetel, kellel laienemisega kiire, hakata arendajate hinnaootustele lähenema. 

«2011. aasta I kvartali võtab kokku statistika – koos Kristiine Keskuse tehinguga on 2010. aastal ärikinnisvarasse tehtud investeeringute maht ületatud juba praeguseks 150 protsendi  võrra. Arvestades, et mitme suure ärikinnisvaraportfelli müügikõnelused on käimas – näiteks East Capitali ja Capfieldi tehing – siis võime vähemalt ärikinnisvara investeeringute osas prognoosida Eesti selle sektori ajaloo edukaimat aastat,» tõdes Tinno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles