Eleon plaanib Eestisse mammuttuulikut (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Ants Liigus

Tuuletehnoloogia ettevõte AS Eleon plaanib koos rahvusvaheliste partneritega 38 miljoni euro suuruse projektiga arendada välja ülisuur, enam kui 10-megavatise võimsusega, elektrituulik.

«Rahvusvaheline konsortsium esitas Euroopa Komisjonile Horizon 2020 meetme raames taotluse välja töötada «Mammout 10+MW» maa- ja meretuulik. Projekti kogumaksumus on ligi 38 miljonit eurot. Positiivse rahastamisotsuse korral viiakse tuuliku arendamine koostöös rahvusvahelise konsortsiumi ja allhankijatega läbi aastatel 2018-2022,» ütles AS Eleoni ja Meta Advisory Groupi pressiesindaja Jonatan Karjus BNSile.

Projektiga on Karjuse sõnul seotud Soome Aalto ja Tampere ülikoolid ning Saksamaa Rostocki ülikool. «Konsortsiumis osalevad partneritena ka Saksamaal baseeruvad ettevõtted Windnovation Energineering Solutions GmbH, Windrad Engineering GmbH ja P.E. Concepts GmbH. Eesti ettevõtetest on lisaks Eleon AS-ile projekti hõlmatud Civitta Eesti AS ja Meta Advisory Group OÜ,» märkis Karjus.

Projekt baseerub Eesti ettevõtte Eleon AS otseveoga tuulikutüübi patendil, mis on kaitstud 150 riigis.

«Eleoni väljatöötatud 3-megavatine prototüüptuulik Saaremaal on ennast tehnoloogiliselt tõestanud ja loonud usalduse, mida näitab ka tugev võrgustik rahvusvahelistest partneritest, kes soovivad perspektiivikas projektis osaleda,» lisas Karjus.

Projekti eesmärk on Karjuse sõnul parandada keskkonnasõbraliku tuuleenergia konkurentsivõimelisust võrreldes teiste energialiikidega, suurendades tuulikute kuluefektiivsust ja töökindlust.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ütles kirjas AS Eleoni juhatuse liikmele Andres Sõnajalale, et ministeerium toetab projekti aruteludes osalemisega, tagasiside ning vajaliku teabe andmisega, kuid ei osale projektis rahaliselt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles