Keskkonnaagentuuri endine nõunik pani hankelt pool miljonit oma taskusse (11)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: PantherMedia/Scanpix

Keskkonnaagentuuri endine asedirektor, hilisem nõunik Madis Helm lõi hankeid korraldades ühe võitjaga käed nii, et pea pool miljonit eurot laekus Helmi enda firmadele.

«Ma ei taha eriti kommenteerida,» sõnas Helm, kes läks prokuratuuriga kokkuleppele. Küsimusele, kas leppe sõlmimine näitab tema süüd, vastas Helm, et nii oli lihtsam. «Et mitte raisata aega ja raha,» kostis Helm ja rõhutas, et kahju keegi ei kannatanud, vahendab Äripäev.

Tegelikult oli kannatanu olemas. Helmi toonane tööandja keskkonnaagentuur, kes kaotas reaalselt umbes 29 000 eurot. Tsiviilhagi otsustas riik aga mitte esitada.

Loe pikemalt Äripäevast.

Keskkonnaministeeriumi kantsleri Andres Talijärve kommentaar:

 Keskkonnaagentuurist jõudsid ministeeriumisse tähelepanekud, et on kahtlus riigihangete lepingute ebakorrektses täitmises. Kuna kahtlused jäid üles, siis käimasolnud siseauditiga paralleelselt pöördus Keskkonnaministeeriumi juhtkond korruptsioonikahtluse sügavuti uurimiseks Kaitsepolitsei poole. Probleeme nähti Madis Helmi vastutusvaldkonna tegevustes.

 Edaspidiseks võimaliku pettuseriski maandamiseks on Keskkonnaagentuuris otsustatud võtta tarvitusele meetmed tööde ja teenuste vastuvõtmisel. Keskkonnaagentuur on muutnud ka töökorraldust – varade haldamine ja hooldamine on koondatud teise osakonda, kes sai ülesandeks ka varade asukoha ja seisundi üle järelevalve teostamise. Korrastati ka KAURi kulude juhtimise süsteemi, vaadati üle vastutajad, ajakohastati juhendmaterjal.

 Keskkonnaministeeriumis on korruptsioonile null-tolerants. Oleme korruptsiooni ennetamiseks rakendanud mitmeid tegevusi: tegeleme süstemaatiliselt riskide hindamisega, oleme kehtestanud riskijuhtimise töökorra, oleme seadnud tööprotsesside kontrollid ning oleme läbi viinud ka koolitusi. Välja on töötatud ka ametiisikute eetilise käitumise reeglid ja juhised käitumiseks korruptsiooniohtlikes olukordades ning kehtestatud on kohustus teavitada teise tööandja juures töötamisest.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles