Praegused 20-30-aastased teevad oma säästudega suure vea (15)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästmine
Säästmine Foto: PantherMedia / Scanpix

Milleeniumilasteks kutsutud põlvkond ehk praegused 20-30-aastased küll alustavad säästmist oma vanematest varem, kuid teenivad sellega ikkagi umbes 20 protsenti vähem kui nende vanemad sama vanalt, kirjutab BusinessInsider.

Põhjuseks on see, et milleenlased investeerivad valedesse kohtadesse. Värske uuringu järgi eelistab 30 protsenti neist hoida sääste sularahas ja teine 30 protsenti paigutab selle kinnisvarasse ning vaid 13 protsenti ostab aktsiaid.

Sularaha või kinnisvara on aga väga halb idee. Samas on arusaadav milleenlaste hirm aktsiaturgude ees, sest paljud neist nägid kõrvalt, kuidas nende vanemate raskelt teenitud raha hävis 2008. aasta aktsiaturgude kokku kukkumises.

Selles kontekstis tunduvad nii sularaha kui kinnisvara heade valikutena. Nad ei kaota oma väärtust üleöö ja on silmaga nähtavad varad. Kuid ajalooliselt on nende mõlema tootlus madalam kui aktsiaturgudel.

Arvestades riski, et sa ei teeni nii palju lõpuks, kui plaanisid, on sularaha ja kinnisvara riskantsemad kui aktsiad. Jah, mõnel aastal võid hävida, kuid pikaajalise investeeringu korral saad selle raha jälle edaspidi tagasi. Kinnisvaraga aga edestad parimal juhul veidi inflatsiooni.

Seega pikaajalises vaates on aktsiaturud palju parem investeerimisviis kui kinnisvara või sularaha. See ei tähenda, et noor inimene ei peaks endale kodu ostma või hoidma käepärast mingit summat sularahas. Kuid pensionile mõeldes tasub kindlasti panustada pigem aktsiatele kui kinnisvarale.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles