Aserbaidžaani klikk pesi Eestis Danske kaudu 2,5 miljardit eurot (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: SCANPIX

Kahe ja poole aasta jooksul vihises Eestis Danskes avatud kontodelt läbi 2,9 miljardit dollarit (2,5 miljardit eurot) Aserbaidžaani diktaatoriga seostatavat raha.

Samal ajal kui Aserbaidžaani valitsus vahistas hoogsalt aktiviste ja ajakirjanikke, kasutasid riigi võimuladviku liikmed salajast kassat, et maksta kinni Euroopa arvamusliidrite toetav sõna, osta luksustooteid, tegeleda arvatava rahapesuga ja saada muud moodi kasu, kirjutab Äripäev.

Rahapööritamise keskmes on praeguseks firmade prügikasti lennutatud neli offshore-omanikega Briti riiulifirmat, millel selge ja loogiline majandustegevus puudus ja mille omanikud olid peidus offshore-paradiisides.

Skeemitajateks olid Hiluks Services LP, LCM Alliance LLP, Metastar Incest LLP ja Polux Management LP. Kõik neli olid avanud kontod Danske Banki Eesti filiaalis ja nendele kontodele liigutati kahe ja poole aasta jooksul kokku 2,9 miljardit dollarit, valdavalt oligi skeemi valuuta USA dollar.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles