Vana korteri müüjad peavad kiirustama

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter Mustamäel
Korter Mustamäel Foto: Jaanus Lensment

Tallinna uute korterite aktiivne arendamine kasvatab konkurentsi kinnisvaramüüjate vahel. Valusamalt hakkab korteripakkumise suurenemine mõjutama teisese ehk vanemate korterite pakkujaid, seetõttu tasub vanema korteri müüki plaanivatel inimestel müügiotsusega kiirustada, soovitas Baltic Sotheby's International Realty arendusjuht Helbe Ruben.

Tallinna korteriturul on käimas massiivne arendamine. Ostjat otsib 2500-2600 uut korterit, neist suur osa asuvad Tallinna kesklinnas ja selle vahetus ümbruses. Suur uute korterite pakkumine on kasvatanud konkurentsi müüjate vahel ja see omakorda avaldab survet seni veel aeglustuvas tempos kasvavatele hindadele.

Selle aasta suvel (vahemikus 1. juuni kuni 31. august) maksis Maa-ameti andmetel 1940 ja 1970 aasta vahel valminud korteri ruutmeeter  Mustamäel keskmiselt 1 416 eurot ning selle sajandi esimesel kümnendil valminuid korteri ruutmeeter keskmiselt 1 554 eurot.

See vahel on aga aastatega oluliselt  vähenenud. 2015. aasta suvel oli vanema korteri ruutmeetri keskmine hind 1 284 ja uuema korteri hind 1 678. 

«Eelkõige on pressi all vanema korterid, mida soovitakse müüa, et uuem-kvaliteetsem eluase asemele osta. Ebaõiglaselt sageli on vanemate korterite hinnad uutega võrreldaval tasemel. Uute korterite kütte- ja remondikulud on aga madalamad, hoone ventilatsioon on parem ja naabrid sõbralikumad,»  kommenteeris Ruben.

Kui samaväärse hinna eest saab osta uue või vana korteri, eelistab ostja ikka uut, kvaliteetsemat ja madalamate edasiste püsikuludega elamispinda. Nii peab vanema korteri omanik müügitehinguni jõudmise nimel minema hinna kallale.

«Hetkel veel me turul hinnalangust ei koge,» hindas Ruben. «Küll näeme, et uute korterite pakkumise suureneb ja vanemate korterite müügiperioodid pikenevad. Müügiperioodide venimise kõrval näeme järjest sagedamini, kuidas potentsiaalsed ostjad teevad kinnisvaramüüjale pakkumisi, mis jäävad esmasest pakkumishinnast oluliselt allapoole.»

Pakkumise kasv uute korterite arendamisest suunatud korteriturul tähendab vanemate korterite omanikele peatselt olukorda, kus korteri müügi õnnestumise nimel tuleb leppida pikema müügiperioodiga. Sageli on pikem müügiks kuluv aeg vastuvõetamatu, sest järgmine tehing tahab sõlmimist. See tähendab, et kiirema müügini jõudmise nimel tuleb leppida madalama tehinguhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles