EL tahab välisinvestorid meie tipptehnoloogiast eemale hoida

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit (EL) valmistab ette seaduseelnõu, mille eesmärk on kaitsta Euroopa ettevõtete olulise tähtsusega tehnoloogiat välismaiste investorite eest. 

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager ütles, et viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus välismaised, tihtipeale riigi osalusega ettevõtted võtavad üle Euroopa firmad, mis on loonud või loovad mõnd olulist tehnoloogiat, kirjutab Bloomberg. Volinik lubas sellega tegeleda ja sügise jooksul konkreetse plaaniga välja tulla.

Saksamaal kehtivad juba tänavu juulist reeglid, mis lubavad valitsusel blokeerida välisinvesteeringud, mille eesmärk on üles osta kohalike firmade võtmetähtsusega tehnoloogiat või patente. Teema kerkis üles, kui Hiina suurkorporatsioon omandas möödunud aasta lõpus Saksa robotitootja Kuka AG. Selle peale kutsus Saksamaa majandusminister üles kohalikke investoreid, et nemad teeks hiinlastest parema pakkumise.

Kuigi Euroopa Liidu regulaatoritel on öelda viimane sõna, kas suured solgivad turgu või halvendavad konkurentsi, siis ka liikmesriigid ise saavad taolisi diile peatada, kui need mõjutavad riikide kaitse- või energiapoliitikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles