Tööandjad: töölepingu seadus ei vaja praegu muutmist

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingujuht Harri Taliga ja tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis.
Ametiühingujuht Harri Taliga ja tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis. Foto: Postimees.

Tööandjate keskliidu arvates pole töölepingu seadust vaja praegu muuta. Kui seda aga siiski muuta, siis nii, et suureneks töösuhete paindlikkus.


Tööandjate keskliit teatas, et nende hinnangul rahuldab kehtiv töölepingu seadus tööandjate vajadusi, kaitstes samal ajal piisavalt ka töötajate huve.

Töölepingu seaduse muutmise vajadust võib arutada, kuid ennekõike tuleks püüda sellega seotud probleeme lahendada nii, et tööturu osapooled lepivad kokku, kuidas seadust tõlgenda. «Seaduse muutmise asemel saavad tööandjad, ametiühingud ja riik kindlaks määrata, kuidas probleemseid olukordi edaspidi üheselt mõistetavalt lahendada,» ütles tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

Tema sõnul on oluline seaduse mõjusid kiirustamata analüüsida. Oluline on analüüsida seaduse toimimist ka ajal, mil majandusel läheb paremini, selgitas tööandjate keskliidu kommunikatsioonijuht Imbi Ernits-Kaljuste liidu seisukohti.

Kui töölepinguseadus siiski muutmisele läheb, tuleks seda tööandjate keskliidu hinnangul muuta nii, et suureneks töösuhete paindlikkus. Töösuhete paindlikkust aitaks liidu sõnul suurendada tähtajalise lepingu ennetähtaegse lõpetamisega kaasneva hüvitise vähendamine, millele viitas oma hiljutises aruandes ka OECD. Samuti võiks tööandjate arvates oluliselt kasvada paindlike töövormide – renditöö ja kaugtöö – osakaal.

Ernits-Kaljuste rõhutas aga, et töölepingu seaduse muutmine on igal juhul pikk protsess. Seaduse enda valmimiseks kulus ju aastaid, märkis ta.

Ametiühingute keskliit on teinud ettepanekud töölepingu seaduse muutmiseks. 29. aprillil kohtuvad tööandjate ja ametiühingute keskliidu ning sotsiaalministeeriumi esindajad, et ametiühingute tõstatatud teemasid arutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles