Palm: majandus ei ole veel ülekuumenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm.
Tõnu Palm. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nordea peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul on Eesti jätkuvalt netosäästja ning majandus ei ole veel ülekuumenenud.

«Majanduse kiire kasv tuleb madalalt baasilt olukorras, kus aastaid on alainvesteeritud. Laenukasv ei vasta buumile ning majandus on netosäästja, paigutades rohkem vahendeid välismaale. Me ei ole kahe tempokama aasta tõttu tagasi aastas 2007,» ütles Palm BNS-ile.

Euroopa keskmisest kiirem majanduskasv tähendab konvergentsi euroala keskmise suunas, mis tõstab Palmi sõnul palkasid ning aitab vähendada väljarännet. «Tähtis on, et ettevõtete tulude ja palgakasv peaks sammu. Seejuures on oluline, et tuludesse panustaks eksport,» märkis ta.

Palgakasvu panustab Palmi hinnangul lisaks kiirele majanduskasvule hõivatud inimeste arvu vähenemine demograafia tõttu. «Tulemuseks on hinnakasvu surved ning sealt edasi testitakse ka ettevõtete kasumlikkust. Ehitussektor on üks kandidaatidest, kus king hakkab pigistama,» lisas Palm.

Investeeringute taset on Palmi sõnul tänavu mõjutanud ka ühekordset suurtehingud, kuid teises kvartalis oli esmaskordeelt investeerimisjulguse kasv laiapõhjaline. «Olukorras kus töökäte defitsiit kasvab, jääb üle võimalus investeerida tootlikkusse,» sõnas ta.

Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas statistikaameti andmetel teises kvartalis aastaga 5,7 protsenti; korrigeerituna 5,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles