Eesti Pank: mõistlik oleks koguda reserve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Oja
Kaspar Oja Foto: Eesti Pank

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja hinnangul ületab Eesti sisemajanduse kogutoodangu (SKT) tase potentsiaali, mistõttu majandus ei vaja lisastiimulit ning oleks mõistlik koguda reserve.

«Majandustsükli seisu kirjeldavad ettevõtete küsitlusandmed, sealhulgas hinnang tööjõupuudusele ja tootmisvõimsuse rakendatusele, ületavad majandustsükli keskmist ehk näitavad, et majanduse maht on kestlikust tasemest pigem suurem,» ütles Oja pressiteate vahendusel.

«Buumist võib olla veel vara rääkida, aga selge on see, et valitsusel pole praeguses olukorras mõtet majandust rohkem stimuleerida. Kuna majanduskasv on kiire, oleks mõistlik koguda reserve kehvemateks aastateks,» lisas Oja.

Majanduse kiirest kasvust ning väliskeskkonna tugevnemisest hoolimata oli Eesti eksportiva sektori panus kasvu Oja hinnangul ootamatult nõrk. «Töötleva tööstuse lisandväärtus kasvas vaid 1,4 protsenti ja eksportki kasvas väga aeglaselt,» sõnas ta.

Töötleva tööstuse ettevõtete hinnangul vähenes tootmisvõimsuse rakendatus teise kvartali jooksul laiapõhjaliselt – langus oli suurem harudes, mis tunnetasid ka tööjõupuuduse teravnemist. «Praegu on siiski veel vähe andmeid väitmaks, et tööstussektor ei saa seadmeid rakendada, kuna töötajaid pole võimalik juurde leida,» lisas Oja.

Nõudlusteguritest panustas majanduskasvu Oja hinnangul kõige enam investeeringute kasv. «See on iseenesest hea, sest investeeringuid on vaja tootmispotentsiaali suurendamiseks. Kasvu taga olid aga peamiselt investeeringud transpordivahenditesse ja ehitusse, mis tõenäoliselt tootlikkuse kasvule palju kaasa ei aita. Masinatesse ja seadmetesse tehtud investeeringute maht kasvas SKTga samas tempos,» ütles ta.

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas statistikaameti andmetel teises kvartalis aastaga 5,7 protsenti; korrigeerituna 5,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles