Rahandusminister Tõniste majanduskasvust: riik kohe kulusid suurendama ei hakka (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevane rahandusminister Toomas Tõniste ei lase end heiduda sellest, et peaminister tema käibemaksu tõusu plaaniga kaasa ei läinud.
Tulevane rahandusminister Toomas Tõniste ei lase end heiduda sellest, et peaminister tema käibemaksu tõusu plaaniga kaasa ei läinud. Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Toomas Tõniste hinnangul näitab kiire majanduskasv seda, et ettevõtted ja inimesed on head tööd teinud.

«Üheks kasvu allikaks on väikese ja avatud majandusega Eesti puhul on see, et meie naaberriikide majandus on kasvanud kiiremini, kui varem ootasime, » märkis Tõniste. «See loob meie ettevõtetele uusi ekspordivõimalusi, mis omakorda kasvatab võimalusi tootmist laiendada ja uusi paremaid töökohti luua.»

Tõniste sõnul on Eesti tulevase majanduskasvu aluseks investeeringud. «Sellepärast on oluline, et ettevõtjate kindlustunne on kasvanud ja ettevõtted investeerivad julgemalt, et kogu Euroopa kiirenevast majanduskasvust tulu saada.»

Siiski olen seisukohal, et riik ei tohi hakata kiirema majanduskasvu tõttu kulusid kasvatama, lisas minister. «Põhilised riigieelarvet puudutavad otsused tehti sel aastal juba kevadel. Kas ja kuidas me neid korrigeerime, otsustame pärast rahandusministeeriumi uue majandusprognoosi valmimist lähinädalatel.»

Statistikaamet teatas täna, et Eesti majandus kasvas II kvartalis võrreldes eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 5,7 protsenti. Majanduskasvu panustas enim ehitus, mis oli teist kvartalit järjest üks kiiremini kasvav tegevusala.

Oluliselt toetasid SKT suurenemist ka teised varem tugevat kasvu näidanud tegevusalad nagu kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus, veondus ja laondus, info ja side ning II kvartalis taas kasvule pöördunud energeetika. Majanduskasvule aitas samuti kaasa majanduse ühe suurima tegevusala hulgi- ja jaekaubanduse lisandväärtuse stabiilne kasv. Kiireim lisandväärtuse kasv leidis aset mäetööstuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles