Riigi kinnisvara Kangro kriitikast: kuulame erivajadustega inimesi väga tähelepanelikult

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superministeerium
Superministeerium Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kangrole  jäi arusaamatuks, kuidas on võimalik aastal 2017 ehitada avalik hoone, mis eirab täielikult ligipääsetavuse põhimõtteid. Riigi Kinnisvara ASile (RKAS) on vastulause kohaselt aga mõeldakse ühiskondlike hoonete rajamisel alati ka erivajadustega inimestele.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) arvestab ühiskondlike hoonete projekteerimisel ja ehitamisel, et töökeskkond ning ligipääsetavus oleksid sobivad erivajadustega inimestele, seisab ettevõtte vastulauses.

Niisamuti on sellega arvestatud ministeeriumide ühishoone rajamisel ja loodud võimalikult paindlikud tingimused kõigile seal töötavatele ja külastavatele inimestele. Selleks, et luua hoonetes sobivad tingimused ning liikumisvõimalused teeb RKAS koostööd erinevate erivajadustega inimesi esindavate ja koondavate ühingutega.

Olemasolevate hoonete ligipääsetavuse parandamiseks kui ka uue kavandamisel võetakse arvesse väärtuslikke soovitusi, mis on saadud Eesti Puuetega Inimeste Kojalt ning MTÜ Ligipääsetavuse foorumilt. MTÜ Ligipääsetavuse foorum osales ka ühishoone projekteerimise etapis ja nõustas projekteerijat. Ministeeriumide ühishoones on näiteks erivajadustega inimeste ligipääsetavuse tagamiseks:

Invatualetid on olemas mõlemas tornis üle korruse;

Administraatori töökoha planeerimisel arvestati ratastooli kasutava administraatoriga;

Töölaudade kõrgus on reguleeritav kas manuaalselt või elektriliselt vastavalt inimese vajadustele;

Tegevuspõhises kontoris valib töötaja endale sobiva töökoha, valides tavapärase või pehme mööbliga töökoha vahel;

Hoone fuajees on eraldi tähistus nägemispuudega inimeste liikumise hõlbustamiseks;

Liftides kasutatakse häälteavitamist, mis aitavad vaegnägijatel paremini orienteeruda;

Hoones asuvad suuremad klaaspinnad on markeeritud infograafikuga, mis aitavad avatäiteid eristada, turnikeede tähistamine toimub järgmiste nädalate jooksul;

Väljaspool hoonet paiknevad vaegnägijatel liikumist hõlbustavad spetsiaalsed tänavakivid, mis juhatavad hoone sissepääsudeni;

Ühte nõupidamiste ruumi on paigaldamisel vaegkuuljate seade, mis võimaldab kohtumistel osaleda ka vaegkuuljatel;

Mootorsõidukiga majale lähenemiseks on olemas nn tasku, kus on võimalik peatuda inimese sõidukisse pealevõtmiseks või sõidukist väljalaskmiseks, eraldi on tähistatud inva parkimiskohad.

Iga konkreetse hoone puhul sünnivad sobivaimad lahendused töötingimuste loomiseks ja liikumisvõimalusteks erivajadustega inimestele koostöös hoone kasutajatega, kes tunnevad seal töötavaid inimesi ja asutuse külalisi kõige paremini.

Ligipääsetavuse parandamine on järjepidev tegevus ning kaasame protsessi erinevaid organisatsioone, mis omavad tegutsemiskompetentsi füüsilise, nägemis- ja kuulmispuude ligipääsetavuse osas.

Ministeeriumide ühishoone on alles esimest kuud kasutuses ning uue keskkonnaga alles kohanetakse. Kõik sisseelamisperioodil ilmnevad täiendavad parendamist vajavad murekohad leiavad kindlasti lahenduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles