Tasuta prügivedu maksaks Tallinnale 10-16 miljonit eurot (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Liis Treimann

Suurimate jäätmekäitlusfirmade Ragn Sellsi ja Eesti Keskkonnateenused hinnangul maksaks Urmas Sõõrumaa ja Edgar Savisaare valimisliidu pakutav tasuta prügivedu Tallinnale ligikaudu sama palju kui tasuta ühistransport.

”Usun, et 2015. aastal oleks tasuta jäätmekäitluse suurusjärk võinud olla 10-12 miljoni euro juures, aga vaadates tänast hinnakujundust on õiglane öelda, et suurusjärk jääb pigem 12-15 miljoni euro  juurde,” ütles Ragn Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna. ”Kui vaadata kindlat piirkonda, siis näiteks Pirita ja Lasnamäe jäätmekäitluse kulu kokku võiks olla suurusjärgus 3-4 miljonit eurot.”

Tasuta prügiveost on Vääna selgitusel Tallinnas ka enne räägitud ja alati on hiljem tekkinud mingisugune täpsustus, et tasuta on vanapaber või biojäätmed, aga olmejäätmete eest tuleb endiselt maksta.

„On teada fakt, et  jäätmekäitluskulud Tallinnas jäävad leibkonna kohta keskmiselt alla viie euro kuus. Teisisõnu on tegu ühe kõige väikseima osaga perekonna kogukuludest,“ tõdes Vääna. „Kui linn sooviks kodanikele head, võiksid nad kaaluda näiteks kütte- või elektrikulude hüvitamist, sest need moodustavad märkimisväärse osa kogukuludest. Teen Tallinna linnale ettepaneku kaaluda tasuta interneti pakkumist kõikidele elanikele, mis aitaks tuntavalt kaasa inimeste rahulolu kasvule, muudaks ettevõtluskeskkonna veelgi atraktiivsemaks ja meelitaks siia uusi välisinvestoreid.“

Suurest kulust olulisemaks probleemiks kujuneks Eesti Keskkonateenuste juhi Argo Luude sõnul aga olmeprügi koguse järsk suurenemine. ”Prognoosin, et ajapikku võib tasuta olmeprügi kogus suureneda isegi kuni kümme korda, sest paljud väikeettevõted, kes annavad ära peamiselt ehitusprahti või pakendit, telliksid jäätmeveo mitte ettevõttena vaid näiteks mõne juhatuse liikme nimele,” rääkis Luude.

Tallinnas tekkib praegu ligi 100 000 tonni segaolmejäätmeid aastas. Ühe tonni jäätmete käitlemine prügipõletusjaamas või jäätmejaamas maksab ligi 50 eurot, transport omakorda 75 eurot. Sellsie hinnataseme juures kujuneks tasuta prügiveo maksumuseks 12,5 miljonit eurot aastas.

”Kui tasuta veo korral sorteerimine väheneb, siis kasvab jäätmete maht kiiresti mõne aast taguse 130 000 tinnini,” selgitas Luude.

Sellisel juhul ületaks jäätmeveo aastane maksumus juba 16 miljoni euro taseme, mis sarnaneb tasuta ühistranspordi maksumusele, mida on hinnatud 14-17 miljonit euro suuruseks.

Valimisliidud Savisaare Liit ja Tegus Tallinn teatasid esmaspäeval, et lähevad kohalikele valimistele ühise nimekirjaga. Muuhulgas on ühinenud valimisliidul plaan tuua Tallinna ka tasuta prügivedu. Tegusa Tallinna üks liider Urmas Sõõrumaa kinnitas esmaspäevasel pressikonverentsil, et usub Savisaare järgmisse suurde ideesse ehk tasuta prügiveo toimimisse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles