Tibuskandaali sattunud HKScani minevikus veel üks sarnane juhtum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siga.
Siga. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lisaks tibuskandaalile on Rakvere lihatööstuse lähiminevikus veel üks loomade õigusi riivav juhtum.

Veterinaar- ja toiduameti kontrollaktist selgub, et 26. oktoobril toodi HKScanile kuuluva Rakvere lihakombinaadi tapamajja 70 siga, kellest enamuse hukkamine lükkus edasi ülejärgmisele päevale masina rikke tõttu ning sel ajal hoiti loomi näljas, kirjutas Eesti Ekspress kolmapäeval.

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul oli Rakvere lihatööstuse tapamajas möödunud aastal aset leidnud rikkumine kahetsusväärne juhtum ning tema sõnul on tänaseks tehtud juba kõik vajalik selleks, et selliseid olukordi tulevikus ei tekiks.

Anne Mere sõnul on toiduhügieeni ja loomade heaolu järelevalveks lihatööstuses igapäevaselt kohal Veterinaar- ja toiduameti ametnikud, kes viivad regulaarselt läbi ka erikontrolle. 

„Aastatel 2012-2016 on amet teinud 49 erikontrolli, mille käigus tehtud ettekirjutustest on loomade heaolu puudutanud vaid üks. Kahtlemata on ka üks juhtum liiga palju, kuid kinnitan, et see probleem on tänaseks lahendatud,“ rõhutas Mere.

Esiteks on tema sõnul tagatud, et tapamajas oleks alati eriolukordadeks varutud sööt, mida hoitakse niiskuskindlas ruumis. Teiseks kontrollitakse sööda heakorda perioodiliselt, et ära hoida selle kvaliteedilangus mistahes muul põhjusel.

„Kolmandaks oleme oma tööprotseduure täpsustanud, et informatsioon kvaliteetse sööda puudumisest jõuaks edaspidi õigeaegselt töötajateni, kes saavad operatiivselt uut sööta hankida. Seega plaan B on paigas ja see on 100% vettpidav,“ kinnitas Mere.

Samas nendib ta, et kahe juhtumi valguses on näha, et kõige suurem risk loomade heaolule on tehnika tõrkumine ning asjaolu, et tööjuhised ei anna alati piisavalt selgeid instruktsioone eriolukordadeks.

„Peame oma kõigis tootmisüksustes läbi kaaluma kõik riskid, mis on tingitud nii tehnikast kui ka inimfaktorist, tegema vajalikud muudatused ja investeeringud ning viima läbi koolitused, et kõrvalekaldeid loomade heaolu puudutavatest reeglitest ei esineks,“ ütles ta.

Eelmisel nädalal sai avalikkuse ette video, kus on näha, et Harjumaal Loo alevikus asuva Talleggi, mis kuulub samuti HKSCanile,  haudejaama kõrval seisvates prügikastides säutsusid munakoorte ja surnud lindude vahel ka elusad tibud. Anne Mere vabandas selle juhtumi pärast ning kinnitas, et tehakse kõik, et midagi sellist enam ei korduks.

Veterinaar- ja Toiduamet alustas juhtunu osas menetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles