Eesti inimesed pole kunagi nii kõrget palka saanud kui praegu (53)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti inimeste palk on ajaloo kõrgeimal tasemel.
Eesti inimeste palk on ajaloo kõrgeimal tasemel. Foto: AFP/SCANPIX

Eesti inimeste keskmine palk pole kunagi olnud nii kõrge nagu praegu –2017. aasta teises kvartalis kasvas keskmine brutokuupalk 1242 euroni. 

Teise kvartali keskmine brutokuupalk tõusis aasta võrdluses 6,8 protsenti. Neli järjestikust kvartalit aeglustunud palga aastakasv kiirenes teises kvartalis taas ning oli 1,1 protsendipunkti kiirem kui eelmises kvartalis, teatas statistikaamet. 

Keskmine brutokuupalk oli aprillis 1120, mais 1201 ja juunis 1311 eurot. Juunikuu kõrgem brutokuupalk tulenes peamiselt ebaregulaarsete preemiate ja puhkusetasude suurenemisest. 

Reaalpalk, milles on arvesse võetud tarbijahinnaindeksi muutuse mõju, tõusis võrreldes aastataguse ajaga tarbijahindade tõusu tõttu aeglasemalt kui keskmine brutokuupalk. Reaalpalk tõusis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 3,7 protsenti. Reaalpalk on tõusnud eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes alates 2011. aasta teisest poolest.

Keskmine brutotunnipalk oli 7,50 eurot ja brutotunnipalk, aastane tõus 8,5 protsenti. Palk oli jätkuvalt kõrgeim info ja side tegevusalal ning finants- ja kindlustustegevuses, vastavalt 2135 ja 2052 eurot. Enim kasvas palk aga mäetööstuses, info ja sides ning energeetikas. 

Palgakasv oli kiirem välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes ning riigiasutustes ja -ettevõtetes. Aeglasemalt kasvas palk kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes.

Maakonniti oli 2017. aasta II kvartalis kõrgeim keskmine brutokuupalk Harju (1372 eurot) ja Tartu (1227 eurot) maakonnas ning madalaim Hiiu (869 eurot) ja Saare (884 eurot) maakonnas. 

Kasvas ka mediaanpalk

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel oli selle aasta teise kvartali mediaanväljamakse 958 eurot. Mediaanväljamakse tähistab summat, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid oli võrdselt.

Töötajatele tehtud väljamaksete summa oli 1,87 miljardit eurot ja väljamakse tehti 557 441 inimesele. Võrreldes 2016. aasta teise kvartaliga suurenes mediaan 63 euro võrra ehk 895 eurolt 958 euroni.

Kommentaarid (53)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles