Sõrra: Eesti põllumees ei ole konkurentsivõimeline

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Põllumeeste liidu asepresidendi Jaan Sõrra sõnul ei ole Eesti põllumees toetuste proportsioonide tõttu võrreldes teiste riikide põllumeestega konkurentsivõimelised.


Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder märkis ETV saates «Foorum», et keerulises seisus on kõik looma- ja linnukasvatajad, kelle söödaks on teravili.

Sealihakasvatajate erinevate aitamismeetodite osas nõustus Sõrra, et suureks abiks oleksid juba sooduslaenud, kuid loomulikult ei öeldaks ära ka otsetoetustest.

Seeder rääkis, et Eestis moodustab ligi 25 protsenti perekulutustest just toit. Üle lahe Soomes olevat see protsenti poole väiksem. «Inimesed ostavad üldse vähem ja piiravad söömist või ostavad odavamad toitu.»

«Kui üldse midagi positiivset, siis on vähem hakatud ostma ja tarbima alkoholi, maiusi ja karastusjooke. Selle kõige juures on aga kahjuks kahanenud ka Eestimaise toidu tarbimine,»rääkis Seeder.

Toiduliidu juhataja Sirje Potissepp sõnas, et headel aegadel tuleks koguda võimalikult palju «rasva», et ka halvad ajad üle elada. «Kui me täna investeeringuid ei tee, siis me konkureerime turul maailma vägevamate tööstustega.»


Seeder nentis, et nii toidu- kui ka põllumajandussektor vajavad täiendavaid investeeringuid väga palju. «Teiselt poolt on oht ja väga palju ettevõtteid, kes on majanduslikus mõttes üle-investeeritud. Peab leidma tasakaalu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles