Jaapan Põhja-Korea raketi all: rongid seisid ja lapsed jäid koolist koju

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani koolilapsed valmistuvad Põhja-Korea rünnakuks
Jaapani koolilapsed valmistuvad Põhja-Korea rünnakuks Foto: SCANPIX

Üle Hokkaido lennanud Põhja-Korea rakett tekitas Jaapani põhjapoolsetes prefektuurides muret ja kaost. 

«Töötasin parajasti oma restoranis, kui sireeni kuulsin, panin kohe teleri tööle,» rääkis 50-aastane restoraniomanik Hokaidol Hiroo nimelises linnas. Kuigi üle Hokkaido lennanud Põhja-Korea rakette ei teinud tema linnas mingit kahju, ei oleks tal ohu korral ka kuhugi minna. «Me ei saaks nii kui nii midagi teha,» vahendab Nikkei Asia Review.

Nagu paljud teised ei osanud ka 23-aastane hokkaidolanna midagi peale hakata mobiili teel tulnud hoiatusega Põhja-Korea raketikatsetuse kohta. «Hoiatuses soovitati minna vastupidavasse hoonesse, aga ma ei tea, kas mu kodu on piisavalt vastupidav või peaksin ma minema varjendisse,» vahendab Asahi Shinbun. 

Raketihoiatus mobiiliekraanil / Scanpix
Raketihoiatus mobiiliekraanil / Scanpix Foto: SCANPIX

6.20 hommikul pandi Hokkaidol 20 minutiks seisma ka kogu rongiliiklus. Mõned kiir- ja kohalikud rongid peatati ka Tokyos. Aprillis, kui Põhja-Korea samuti rakette katsetas, peatati Tokoyos metroo. Raketikatsetus ebaõnnestus ning toona süüdistati metrood ülereageerimises, täna jäi seega metroo Tokyos tööle.

Shimane prefektuuris oli peamiseks murekohaks tuumajaam ja selle korrasolek. Jaapani Tuumaenergia järelevalve kinnitusel ei mõjutanud raketi ülelend aga ühtegi riigis asuvat jaama. 

Uudised Põhja-Korea raketikatsetuste kohta
Uudised Põhja-Korea raketikatsetuste kohta Foto: AFP / Scanpix

Varahommikul oli Hokkaido lähistel merel umbes 15 kalalaeva, millel seilanud meremehed said hoiatuse mobiili teel. Neist ainult viis laeva pööras otsa ringi, aga sedagi peamiselt kehva ilma tõttu.

«Kõigepealt saime informatsiooni, et rakett on meie piirkonna poole teel, kuid meil ei olnud aimugi, kuhu see võiks maanduda,» rääkis Emiro kalandusliidu esindaja. «Kui hoiatus tuleb pärast seda, kui rakett on maapeale kukkunud, ei ole meil aimugi, kuhu evakueeruda,» lisas ta.

Paljud aga lihsalt eirasid hoiatust.

20 minutit pärast alarmi tööle hakkamist soovitati ka Hokkaidol Erimo linna koolijuhtidel tunnid ära jätta. Aga ka haridustöötajad tundsid, et peavad elutähtsaid otsuseid tegema käigupealt. «Sellise kriisiga toimetulekuks ei ole ühtegi juhist,» kurtis kohaliku algkooli juht. 

Hokkaidol ning veel kolmes põhjapoolses prefektuuris suleti koolid. Aomori prefektuuri ametnike kinnitusel peeti silmas halvimat stsenaariumi, kui rakett võiks kukkuda kooli lähedusse. 14 kooli Jaapani põhjaosas alustasid tundidega hiljem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles