Swedbank lubab kiiret palgakasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palgakasv jätkub
Palgakasv jätkub Foto: SCANPIX

Swedbank tõstis Eesti majanduskasvu prognoosi 3,5 protsendini. Kiiresti kasvavad ka palgad. 

Swedbank tõstis Eesti majanduse tänavuse reaalkasvu prognoosi 1,3 protsendipunkti võrra 3,5 protsendini.

Aprillis prognoosis Swedbank Eesti tänavuseks majanduskasvuks 2,2 ning tulevaks aastaks 2,8 protsenti. Uues prognoosis hindab Swedbank Eesti tänavuseks majanduskasvuks aga 3,5 protsenti ning järgmise aasta kasvuks 3,2 protsenti. 2019. aasta majanduskasvuks prognoosib pank 2,7 protsenti, selgub Swedbanki majandusväljavaatest.

Prognoositav majanduskasv nõuab panga hinnangul ettevõtjatelt investeeringute suurendamist, kuivõrd Eesti ettevõtete kapitalikasutusmäär on kõrgemal pika-ajalisest keskmisest tasemest.

Eratarbimises prognoosib pank tänavu kasvu mõningast aeglustumist, kuid prognoosib tulevaks aastaks taas eratarbimise kasvu kiirenemist tingituna kiirest palgakasvust.

«Oleme nii maailma kui Eesti kasvuprognoosi ülespoole korrigeerinud ja see soodustab nii Eesti eksporti kui investeeringuid. Töötute arv peaks mõnevõrra kasvama töövõimereformi tõttu. Tööjõuturul püsib tööjõupuudus ja tänu sellele jätkub palgakasv kiires tempos,» märkis Swedbanki ökonomist Liis Elmik. 

Tarbijahinnad kasvavad Swedbanki hinnangul tänavu enam kui 3 protsenti, seda nii kallinenud toormehindade kui kasvanud aktsiiside mõjul. Tugev palgakasv suurendab ka teenuste hinnakasvu.

Tööjõuproduktiivsus järgmisel kolmel aastal kasvab ning vahe palkade nominaalkasvu ja produktiivsuse kasvu vahel kaob sootuks, mis suurendab ettevõtjate konkurentsivõimet eksporditurgudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles