Keenias võib kilekottide kasutamise eest 4 aastaks vangi minna

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilekottide kasutamist hakatakse piirama
Kilekottide kasutamist hakatakse piirama Foto: SCANPIX

Keenia kehtestab sellest nädalast maailma kõige rangemaid reegleid jäätmete ja reostuse vähendamiseks.

Esmaspäevast riskivad kõik, kes Keenias kilekotte müüvad või kasutavad, kuni nelja aasta pikkuse vanglakaristuse ja 4 miljoni keenia šillingi suuruse trahviga (32 000 eurot), vahendab the Financial Times.

Riigi keskkonnaminister Judy Wakhungu märkis, et esmalt pööratakse tähelepanu tootjatele ja müüjatele. «Inimestele jätame aega kohanemiseks,» märkis ta. «Me teame, et harjumuste muutmine võtab aega.»

Keenias kasutatakse igal aastal 300 miljonit kilekotti ning need jääbad loodusesse, kus nende lagunemine võtab sajandeid. Turistidele, kes saabuvad riiki kilekottidega, palutakse need jätta lennujaama.

Maailmas on veel 40 riiki, näiteks Hiina, Ruwanda, Prantsusmaa, mis on hakanud kilekotte keelustama, kuna üha enam on leidnud kinnituse see, kuidas mereimetajad ja kariloomad nende tõttu lämbuvad.

«Kui see tõesti läbi läheb,  on tegemist suure läbimurdega planeeti kahjustava plastprügi vähendamisel,» arvas Nairobis tegutseva ÜRO keskkonnagentuuri juht Erik Solheim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles