Noored immigrandid lõid miljardiäri: luiskasid pangas ja elasid isa juures (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti nael.
Briti nael. Foto: PantherMedia / Scanpix

Indiast pärit noormehed alustasid vaid 35 000 euroga ettevõttega, millest praeguseks on saanud miljard eurot väärt firma, kirjutab BusinessInsider.

Valuutavahetusfirma RationalFX kaasasutaja ja juht Paresh Davdra alustas ettevõtlusega 2005. aastal, olles vaid 24-aastane. Ta meenutas, et algus oli väga hirmus. «Ma mõtlesin, et jumal küll, mu võlad aina kasvavad ja kes teab, mis võib juhtuda,» rääkis Davdra.

Tema äripartner Rajesh Agrawal oli saabunud Ühendkuningriiki kolm aastat varem ning ka tema jaoks tähendas RationalFXi rajamine korralikku riski.

Ent nüüd, 12 aastat hiljem, on sellest saanud vägagi edukas ettevõtmine. Agrawal on lausa Londoni aselinnapea äri alal, töötades tihedalt  koos linnapea Sadiq Khaniga.

Äri alustades oli kahel noorel mehel aga tavaline mure- kust saada raha? Kummalegi neist seda polnud, Davdra oli äsja lõpetanud ülikooli ja temal oli raha asemel õppelaen.

Pangast ei õnnestunud neil oma äriplaani alusel samuti laenu saada. Ent siis otsustasid mehed, et tuleb teha teistsugune käik. Agrawal läks järgmisel päeval panka tagasi ja ütles, et ta mõtles ümber. «Ta ütles neile, et see äriplaan oligi kehv mõte, aga tegelikult tahaks ta endale autot osta,» rääkis Davdra. Ja pank andiski noorele mehele laenu ning rohkem, kui nad oma äriplaanis küsisid. «Ei kõla normaalselt, aga selline on elu,» nentis Davdra.

Lisaks pangast saadud rahale müüs Davdra maha oma auto ja nüüd oli meestel koos peaaegu 35 000 eurot, millega nad äri alustasid. Selle raha ja krediitkaartidega ajasid nad läbi poolteist aastat. Kõik raha, mis vähegi sisse tuli, läks äri arendamisse ja töötajaskonna laiendamisse.

Ettevõtte asutajad elasid mõlemad selle aja Davdra isa juures, et säästa raha. Endale hakkasid nad mingil määral palka maksma kaheksa kuud pärast ettevõtte asutamist.

Tänaseks päevaks on aga kõik hästi. Asutatud on ka tütarfirma Xendpay, mis on keskendunud immigrantide kogukondadele, kes saadavad raha oma väljaspool Ühendkuningriiki asuvatele sugulastele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles