Isejuhtivad bussid võivad jõuda Pärnu tänavatele (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isejuhtivad bussid Tallinnas
Isejuhtivad bussid Tallinnas Foto: Riigikantselei

Tallinnas tegid eile oma viimased sõidud eesistumise raames rahvale proovimiseks toodud isejuhtivad bussid, kuid juba järgmisel aastal võivad need jõuda Pärnusse.

«Kuigi eesistumise raames toimunud pilootprojekt on praeguseks lõppenud, saab juba lähiajal oodata sellele järge. Järgmisel suvel saab väikebusse näha ilmselt Pärnu tänavatel, samuti on isejuhtivate tehnoloogia teemalised arendused käimas TTÜs,» teatas eesistumise meeskond täna hommikul.

Kokku sõitsid Eesti ELi nõukogu eesistumise raames Tallinnasse toodud bussid kuu ajaga 1300 kilomeetrit, vedades 22 tööpäeva jooksul ca 5500 huvilist marsruudil Kultuurikatel – Mere pst.

Riigikantselei digi-innovatsiooni nõunik Marten Kaevats märkis kokkuvõttes, et isejuhtiv tehnoloogia ei ole tänaseks enam kaugelt futuristlik unistus, ent mõistagi on see tehnoloogia hetkel veel lapsekingades.

Kuna busside trass ristus ka kahes kohas tavaliiklusega, lasti neil Tallinnas sõita täisvõimekusest väiksema kiirusega, et võimaldada teiste liiklejate manöövritele kiirelt reageerida.

Bussitootja Easymile’i projektijuht Karim Benizeri märkis, et kuigi busside trass oli keeruline, saadi kohaliku projektitiimiga koostöös kõik ettevalmistustööd ja ka jooksvad muudatused kiirelt ning efektiivselt ellu viia.

«Eesti paistab olevat hea koht, kus meie tehnoloogiat ka edaspidi katsetada,“ võttis Benizeri kogemuse kokku.

Kui alguses sõitsid bussid ka bussitootja Easymile’ile uudse lahendusena kahekesi koos, ilmnes opereerimise käigus vajadus seda muuta. Seetõttu liikusid kuu teisel poolel bussid ükshaaval ning nö üksteisele vastu, möödudes teineteisest trassi keskosal.

Projekt läks maksma ligi 100 000 eurot, millest enamuse maksid eraettevõtjaist koostööpartnerid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles