Euroopasse tuleb maailma kõige pikem lend

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
File photo dated 01/12/2006 of the tail fin of a Quantas 747 aircraft at London's Heathrow Airport.
File photo dated 01/12/2006 of the tail fin of a Quantas 747 aircraft at London's Heathrow Airport. Foto: Tim Ockenden/PA Wire/Press Association Images

Austraalia ettevõte Quantas tahab alustada aastal 2022 otselendudega Sydneyst New Yorki või Londonisse.

Hetkel ei saaks ükskõik, mis summa eest lennata Londonist või New Yorkist otse Sydneysse, sest kommertslennukitel ei ole lihtsalt sellist võimekust.

See kõik võib aga varsti muutuda. Aastaid on juhid Austraalia ettevõttest Quantas Airways ihanud otseühendust Sydneist ja Melbourne’ist Londonisse. Nüüd, kus tehnoloogia on edasi arenenud, näevad Quantase juhid viimaks potentsiaali lennuliini avamises.

Kaks uut lennumudelit Airbusilt ja Boeingilt on loodetavasti võimelised lendama peatusteta Sydneyst Londonisse või New Yorki. Lend Londonisse kestaks ligemale 20 tundi ja 20 minutit. Üle Vaikse Ookeani lendaks lennuk umbes 18 tunniga.

Reedel esitas Quantase tegevjuht Alan Joyce avaliku väljakutse lennukitootjatele, et nad suurendaks plaanitavate lennukite Boeing 777x ja  spetsiaalse kauglendudele mõeldud Airbus A350 lennuulatust. Quantas loodab võtta kasutusele kauge lennuulatusega lennuki, et alustada lendudega Sydneist Londonisse 2022 aastal. Ettevõtte teatel oleksid mõlema lennuki omadused mõningate muudatustega piisavalt head, et võtta ette lende Londonisse ja New Yorki.

Näiteks otselend Sydneyst Inglismaa pealinna vähendaks praegu reisile kuluvat aega nelja tunni võrra.

«Järgmine aasta on A350-900 kauglendude verisoon valmis katsetama kuni 20 tunniseid lende,» sõnas Airbusi esindaja. «Me teeks suurima heameelega koostööd Qantasega, et selgitada välja kuidas me saaksime vastata nõuetele, et lennata Sydneyst Londonisse.»

Pikamaalennud on muutunud üha tavalisemaks viimastel aastatel, kuna suudetakse ehitada kergemaid lennukeid kütuseefektiivsemate turbiinidega.

Esimest korda lendas Quantas nn «känguruteed» Sydneyst Londonisse 1947. aastal Lockheed Constellation lennukiga. Teekond kestis siis kokku neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles