Kinnisvarabüroo: Eestis pole korterimulli, vaid maavanaemade ajastu lõppemine (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter Tallinnas.
Korter Tallinnas. Foto: KV.EE

Center Kinnisvara juhataja Christian Ayreri sõnul otsivad ajalehepealkirjad korteriturult ekslikult suurt hinnamulli. Pigem on Eesti korterituru olulisim mõjutaja hetkel hoopis maavanaemade-ajastu läbisaamine. 

«Eestis on praegu pensioniikka jõudmas alles esimene suur linnastunud põlvkond. See tähendab, et linn olnud kuni viimase ajani koht, kus tööealine osa perekonnast argiasju ajas, samal ajal kui see päris kodu oli linnast väljas – seal kus juured ja seal, kus on piltlikult öeldes maavanema,» selgitas Ayrer maavanaemade kujundit.

Ayrer lisas, et inimene, kel nö päris kodu on mujal, eeldab linnaruumilt eeskätt asjalikkust. «Et transport oleks võimalikult kiire, et olulised kohad oleks kiirelt kättesaadavad. Linn kui elukeskkond on tema jaoks tagaplaanil, tema meeldiv ja hea elukeskkond on maal.»

Täna näeme me Ayreri hinnangul, et esimene suur linnapõlvkond on ise vanaemadeks-vanaisadeks saanud, aga kunagised maavanaemad on lahkunud. Ja koos maavanaemadega on inimestel kadunud ka elav side maaga ja selle «päris» elukeskkonnaga – linn ongi nende ainus ümbrus, kus nad peavad ühtaegu nii töötama, lõõgastuma, suhtlema ja asju ajama, rääkis kinnisvaraspetsialist.

See tüüp pole küll Ayreri sõnul Tallinna kinnisvaraturu kõige suurem segment, küll aga kõige hoogsamalt kasvav segment, mis nõudlust tagant kihutab.

Hüsteerilistes ajalehepealkirjades lubatud «uude mulli» soovitab Ayrer aga rahulikult suhtuda, kuna iga kiire hinnatõus ei ole veel mull. «Tõsi, uusarendused on sissetulekuid arvestades ilmselt juba liiga kallid ja võimalik, et arendajad peavad hindu peagi korrigeerima. Kas see on mull? Ei, see on hinna kõikumine.»

Seega näeb Ayrer tugeva nõudluse taga kolme põhjust: kindlustunde taastumine, viimaste suurte põlvkondade maksejõulisse ikka jõudmine ning eelmise buumi ajal «hiljaks jäänute» korteriostud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles