Põlevkivikaevanduste hind: Kohtla-Järvel majad pragunevad

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve majad pragunevad.
Kohtla-Järve majad pragunevad. Foto: Ilja Smirnov

Kohtla-Järve elanikud kaebavad üha sagedamini, kuidas nende põlevkivi allmaakaevanduste peale ehitatud majad pragunevad ja järjest ohtlikumaks muutuvad.

Kuigi Kohtla-Järve linna territooriumil ei asu hetkel enam ühtegi töötavat põlevkivikaevandust, läbivad linna ja kogu Ida-Viru maakonda ulatuslikud maa-alused kaeveõõned, mis on tekkinud möödunud kümnendil tegutsenud allmaakaevandustest.

Sellel on aga otsene mõju Kohtla-Järve Järve linnaosa Lõuna mikrorajooni korterielanikele, kes muretsevad piirkonnas maapinna deformeerumise ja korterite kahjustumise pärast. Nii kirjutab Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko mitmele ministeeriumile ja Tehnilise Järelevalve Ametile.

«Sealsed inimesed tunnevad muret ehitiste tuleviku ja nende ohutuse ning väärtuse languse pärast. Majadesse on tekkinud märkimisväärsed praod,» teatas linnapea.

Kohtla-Järve kortermajad.
Kohtla-Järve kortermajad. Foto: Ilja Smirnov

Kõne all olevad peamiselt 5-korruselised korterelamud on välja ehitatud eelmise sajandi seitsmekümnendatel aastatel. Elamurajooni projekteerimisel ja ehitamisel oli arvestatud altkaevandatud ala olemasolu ning ette nähtud vastavad ehitamise meetmed, näiteks betoonvöö, kuid sellele vaatama on majad saanud kahjustusi.

«Viimaste aastate jooksul on toimunud Kohtla valla põldudel, altkaevandatud alade piirkonnas, mitmed maapinna vajumised,» kirjeldab linnapea.

Ljudmila Jantšenko sõnul on probleemi tuum selles, et Ida-Virumaa regiooni altkaevandatud alade maapinna seisundit pole viimastel aastatel sugugi uuritud. Konkreetselt Kohtla-Järvel tehti sarnased uuringud lausa 34 aastat tagasi.

«Viimaste kümnete aastate jooksul pole teostatud Kohtla-Järve linna ja riigi tasemel nende territooriumite vastavaid uuringuid ning keegi ei tegele vajumiste jälgimisega ning probleemidega eesmärgiga töötada välja vastavad nõuetekohased juhised ja standardid,» ütles linnapea.

Pragusid täidetakse ka pühapiltidega.
Pragusid täidetakse ka pühapiltidega. Foto: Ilja Smirnov

Seetõttu on tema sõnul selge, et tuleks analüüsida kogu Ida-Virumaa regiooni altkaevandatud alade maapinna seisundit, kuidas tulevikus peale kaevanduste sulgemist hakkab «elama» maapind, millised protsessid toimuvad maapinna all, milliseid meetmeid on vaja välja töötada, et ohutult kasutada maa-alasid arendamisel.

«Oleme seisukohal, et seda probleemi ei saa jätta tähelepanuta ning tuleb taastada uuringute teostamine. Kuna see ei ole ainult Kohtla-Järve linna Lõuna mikrorajooni probleem, vaid maakonna arengut mõjutav asjaolu, siis saab lahenduse leida riigi tasemel teostatavate uuringute baasil,» kirjutas Jantšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles