Taxify kasvas mullu kõvasti, kuid lõpetas kahjumiga (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taxify asutajad Martin ja Markus Villig
Taxify asutajad Martin ja Markus Villig Foto: Erakogu

Eesti üks edukaim iduettevõte Taxify OÜ avalikustas viimaks möödunud aasta majandusaruande, kust selgub, et firma kasvatas üle nelja korra käivet, aga jäi aasta kokkuvõttes siiski 50 000 euroga kahjumisse.

Ettevõtte juhatus kirjutab aruandes, et 2016. aasta oli nende jaoks kiire kasvamise aasta. Ettevõte suurendas käivet neli ja pool korda 2,8 miljoni euroni. Kuigi firma jäi kahjumisse, teenisid nad aasta viimases kvartalis juba kasumit. Juhatus märgib, et kuna nad kasvavad väga kiiresti, ongi kahjum ootuspärane.

Taxify laienes oma mobiiliteenusega mullu kevadel Aafrikasse, täpsemalt Nigeeriasse, Keeniasse ja Lõuna-Aafrika Vabariiki. Viimane oli Taxify suuruselt teine turg – sinna müüdi mullu enam kui poole miljoni euro eest. Euroopas laienes ettevõte Ungarisse, Poola, Slovakkiasse, Rumeeniasse ning kindlustas turupositsiooni Baltikumis.

Ettevõtte töötajate arv kasvas mullu ligi kolm korda ja ulatus 40 inimeseni, kelle keskmine kuupalk oli veidi üle 1000 euro. Globaalselt töötas firmas kokku 90 inimest.

«Taxify on tänaseks leidnud töötava ärimudeli ja edasi toimub kiire laienemine ning turuosa kasvatamine,» kinnitab firma juhatus eesotsas Martin Villiguga. Tänavu jätkab Taxify tootearendusega ja laienemisega uutesse linnadesse Kesk-Euroopas ja Aafrikas.

Kiire kasvu jätkamiseks peab Taxify palkama vähemalt kuni 150 uut spetsialisti tarkvaraarenduse, klienditoe ja uute linnade tiimidesse.

Taxify aastatega kuhjunud kahjum ligineb juba pea miljoni euroni. Praegu on jaotamata kahjum 812 822 eurot.

Tänavu suvel teatas Taxify, kuidas Hongkongi ettevõte DiDi Science and Technology Limited omandas 13,05 protsendise osaluse Taxify OÜ-s ning investeeris ettevõttesse kinnitamata andmetel enam kui 10 miljoni euro suuruse summa. 

See on tõenäoliselt läbi aegade suurim otseinvesteering Eesti idufirmasse ja meie majandusse, kuna teised meie suuremad startupid on raha kaasanud oma välismaal asutatud ettevõtetesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles