Obama: naftahindu kergitavad spekulandid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX.

President Barack Obama süüdistab toornafta hindade tõusus spekulante ja kinnitab, et naftat on turgudel küllaga.


Brent nafta hind käis aprilli alguses ära 127,02 dollari peal barrelist, mis on kahe ja poole aasta tippmark.

Oma väljaütlemisega asus Obama samale seisukohale kui maailma juhtiv naftatootja Saudi Araabia. Samamoodi mõtleb ka Prantsusmaa, mis üritab tänavu G20 eesistujana toormehindade regulatsiooni läbi suruda.

«Naftat on globaalse nõudluse jaoks piisavalt,» ütles Obama.

«Tõele au andes ei aja naftahindu praegu üles tarnete nappus, vaid on palju teisi tegureid. Varud on piisavad,» selgitas ta Virginia kolledžis peetud kõne käigus.

Obama selgitust mööda on probleemiks see, et naftat müüakse globaalturgudel, kus spekuleerijad hinnatrendide peale panuseid teha saavad.

«Nad [spekulandid] ütlevad, et teate mis, meie meelest on ehk 20-protsendline šanss, et Lähis-Idas võib midagi juhtuda ja tarneid häirida, ning seepärast me panustame sellele, et naftahinnad tõusevad tõesti kõrgele. Ja see lööbki hindu kogetavalt kõrgemale,» ütles Obama.

Eile langesid juunikuised Brent nafta hinnad 45 sendi jagu ja maandusid 121,16 juures barrelist.

Ilmselt üritab Washington Obama kommentaaride valguses spekuleerimise vastu jõulisemalt võitlusse asuda.

USA toormefutuuridega kauplemise komisjon CFTC, mida juhib Obama poolt ametisse määratud Gary Gensler, on pannud ette kehtestada reeglid, mis piiraksid spekulantide poolt võetud positsioonide suurust toormeturgudel alates naftast kuni nisuni.

Wall Streeti pangad on otsustavalt plaanitavate piirangute vastu, kuid mõned tööstusharud – nende hulgas lennufirmad – igatsevad nende järele väga.

Riskifondid ja muud rahahaldurid panustavad praegu innukalt naftahindade tõusule.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles