Korjus vastab Lõhmusele: järjest paremaks läheb (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus.
Kaspar Korjus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eestile kõikjal maailmas tähelepanu toonu e-residentsuse projekt sai eile investeerimispankur Rain Lõhmuselt eile läbi aegade kriitilisema seisukohavõtu osaliseks – kasutusel oli sõnad absurd, haipimine, läbimõtlematus. Nüüd on  e-residentsuse programmi juhi Kaspar Korjuse kord vastata, avaldame selle täismahus.

E-residentsus on hetkel veel arendusjärgus, kuid sellest hoolimata on e-residentide panus Eesti majandusse juba täna positiivne sh rahaline tulu maksude laekumisest (2,8 miljonit eurot perioodil jaanuar 2015 kuni august 2017), Eesti ettevõtete teenuste kasutamisest, investeeringutest

Eesti ettevõtetesse ja ärireisidest Eestisse. E-residentide järjest kasvav kogukond on ka suureks abiks e-residentsuse ja Eesti, kui uue ajastu digitaalse ühiskonna, sõnumi levitamisel.

Tänase seisuga on meil enam kui 22 000 e-residenti 138 riigist maailmas ja e-residentide poolt on loodud üle 2200 uue ettevõtte, kuigi, nagu öeldud, e-residentsuse programm on olnud ja on ka praegu beeta-faasis ning paljud olulised arengud alles elluviimisel.

E-residentide taotluste arv on viimastel kuudel olnud enam-vähem samas suurusjärgus, kui on sündinud laste arv, ja viimastel nädalatel on läinud e-residentide taotluste arv sündidest ette (322 vs 270).

Neid gruppe ei saa mõistagi kuidagi võrrelda, kuid oluline on see, et kui lisandub e-resident, siis on suure tõenäosusega tegemist isikuga, kellel on olemas mingis faasis äriidee ja ta toob juba õige pea riigile täiendavat tulu.

On selge, et e-residentsuse järele on suur nõudlus, eriti ettevõtjate poolt, kes hindavad bürokraatia vähesust, madalaid ettevõtte administreerimise kulusid ja paremat ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuse pakkujatele.

E-residentsuse platvorm pakub lahendusi, mis on paljude riikide elanike jaoks hädavajalikud, et tegeleda rahvusvahelise ettevõtlusega. Näiteks Ukraina IT-ettevõtja jaoks on e-residentsus ainus võimalus, kuidas saada ligipääs globaalsetele makseteenustele ja võtta vastu tasu rahvusvahelistele klientidele osutatud teenuste eest koduriigist ära kolimata.

Viimastel kuudel on leidnud aset mitmed olulised arengud, mis on juba positiivselt mõjutanud keskmist igakuist e-residentsuse taotluste ja e-residentide poolt loodud ettevõtete arvu.

Näiteks alustas maikuus e-residentsuse programm koostööd Soome makseteenuse pakkujaga Holvi, tänu kellele on e-residentidel võimalus taotleda interneti kaudu arvelduskonto avamist ja krediitkaarti, ning eelmisel nädalal algas koostöö globaalsete makseteenuste platvormiga Paymentwall, mis lihtsustab e-residentidest ettevõtjate ligipääsu rahvusvahelistele makseteenustele.

Seega usume, et mida enam me e-residentsust arendame, seda rohkem ja kiiremini hakkab programmiga liituda soovijate arv ja loodud ettevõtete arv tõusma.

Meil on samas hea meel kriitika üle, sest me usume, et mida rohkem e-residentsuse teemadel räägitakse, seda paremaks see läheb. Nii nagu tarkvaramaailmas tavaks, ootame hea meelega kõigilt osapooltelt otse ettepanekuid selleks, kuidas e-residentsust paremaks ja vajalikumaks muuta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles