Ministrite muljed superministeeriumist: vähe lifte ja jahe kabinet, aga saab koos lõunatada (4)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlusminister Urve Palo
Ettevõtlusminister Urve Palo Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Kui uue superministeeriumi naisministrid kurdavad, et ühishoones on liiga vähe lifte, siis rahandusminister Toomas Tõniste käib iga päev 10. korrusele trepist. 

Alates sellest nädalast on Suur-Ameerika 1 asuvas klaasist tornhoones tööd alustanud kõik neli ministeeriumit. Küsisime end sisse seadnud ministrite käest, kuidas neile seal meeldib.

Superministeerium.
Superministeerium. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson ütles otse, et talle veel uues hoones ei meeldi, kuna seal on mitmeid ebamugavusi: sundventilatsioon, aknad, mis ei käi lahti, samuti on terve torni peale vaid kolm lifti. «See maja ei ole olude poolest väga sõbralik, aga õnneks kollektiiv päästab selle vaeva,» ütles ta. 

«Inimene saab valida omale kodu, aga mitte töökohta. Kui nii ebameeldivaks läheb, et enam tööd teha ei võimalda, siis tuleb teine töö valida,» rääkis Simson. Seevastu on leidnud minister hea otsetee üle rahvusraamatukogu katuse Toompeale, kus toimuvad valitsuse istungid ja nõupidamised. 

Superministeerium.
Superministeerium. Foto: Sander Ilvest

Ettevõtlusminister Urve Palo oli kolleegiga liftide osas ühte meelt. «Ei ole meeldiv seista liftijärjekordades, mis paratamatult nii suure maja ja töötajate arvu juures tekivad. Vanas majas sai ruttu omal jõul teise korruse kabinetti silgata,» rääkis ta.

Lisaks tabas ministrit hommikul kontorisse jõudes meelepaha, kuna teda ootas jahe kabinet. «Üllatuslikult selgus, et sain sundventilatsiooni oma toas mõnevõrra siiski reguleerida ja õhtuks olen temperatuuriga täitsa rahul.»

Üldjoontes Palole uues hoones siiski meeldib. «Mulle meeldib, kuna nüüd on ümbrus ikkagi kaasaegne võrreldes majandusministeeriumi päevi näinud ja suhteliselt amortiseerunud majaga Harju tänaval.» Lisaks kiitis ettevõtlusminister avatud kontoreid ja klaasist seinu, mis soodustab meeskonnatööd.

Foto: Erik Prozes

Ta toonitas ka seda, et nüüd on kõik neli ministeeriumit ühes majas, mis teeb omavahelise suhtlemise ja info liikumise lihtsamakas. Näiteks kohtus ta ühishoone kohvikus lõunasöögi laua taga rahandusminister Toomast Tõnistet, kellega arutati ka tööasju. «Täiesti plaani väliselt,» kommenteeris Palo.

Tõniste tõi samuti ühe esimese asjana välja ühise lõunatamise eelised. «See võimaldab lõunaaega efektiivsemalt ära kasutada. Võime kolleegiga valitsusest kiiresti arutada läbi mõne teema, mille jaoks oli varem vaja kokku leppida kohtumise aeg järgmiseks või ülejärgmiseks nädalaks,» kiitis Tõniste.

Kui naisministrid kaebasid, et majas on vähe lifte, siis Tõniste kasutab nagunii treppe. «Mulle meeldib väga see, et trepp on tähistatud terviserajana. Kes tahab rohkem liikuda, saab endale piisava koormuse trepist käies – mina käin tööle kümnendale korrusele,» rääkis ta.

Foto: Erik Prozes

Kontori kohta kõneles Tõniste, et tema kabinet on küll väiksem ja klaasist seintega, aga jutud sellest olid hirmsamad kui tegelikkus.

Üldiselt tõi ta välja, et uus ministeeriumihoone on riigile kasulik kokkuhoid, kuna ühte hoonet on odavam hooldada ja remontida kui nelja hoonet eraldi.

Justiitsminister Urmas Reinsalu kommentaar uue maja kohta oli põgus. «Inimene harjub kõigega, kontor nagu kontor ikka,» ütles ta.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Ival pole olnud aga võimalust veel uut maja kasutada, kuna ta viibib sel nädalal puhkusel. «Seega pole hetkel midagi asjakohast öelda.»

Uues majas ei ole suitsuruume

14 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega hoone on kenasti viie ministeeriumi vahel ära jaotatud: ühes tornis on koos justiits- ja rahandusministeerium, teises sotsiaal-, haridus- ja majandusministeerium. Kuuldavasti otsustati see, kes millise korruse saab, kõige lihtsamal moel – liisku võttes.

Superministeerium. Hoone välisvaade. / ERIK PROZES/PM/SCANPIX BALTICS
Superministeerium. Hoone välisvaade. / ERIK PROZES/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Erik Prozes / Postimees

Töökohti jätkub umbes 1050 inimesele, parkimiskohti on maa all ja maa peal kokku 216.

Võrreldes olemasolevate hoonetega peaks superministeeriumi energiasääst olema 70 protsenti. Ka büroopinna kasutus on efektiivne ja võimaldab hakkama saada 20 protsenti väiksema pinnaga kui tänased hooned.

Ühispinnad asuvad esimesel ja teisel korrusel. Seal on näiteks pressikeskus, mis mahutab 50 ajakirjanikku, konverentsisaal, kus on kohti 180 inimesele, ja nõupidamisruum. Lisaks on allkorrusel söökla ja pisut hubasem kohvik. Sellega piirdub ka ala, kuhu lihtinimene ligi saab. Liftide juurde pääsavad juba ainult töötajad või siis külastuskaardiga külalised.

Töökorrustel on mööbel Eesti oma mööblitootjalt Standardilt. Kuid mitte ainult. Kogu mööbel, mida saab eelmistest hoonetest kaasa võtta, läheb käiku ka uues majas. Nii ei hangitud näiteks töötoole, need tuleb igal ametnikul vanast kohast kaasa võtta.

Kogu maja peale ei ole ühtegi suitsuruumi. 

Vaata ka videot, kuidas uued töötajad on uude majja sisse elanud:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles