Tuulepargi naabrid hakkavad saama valuraha

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kasvas taas taastuvenergia toodang. Pildil Eesti Energia Aulepa tuulepark.
Mullu kasvas taas taastuvenergia toodang. Pildil Eesti Energia Aulepa tuulepark. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia ja Norra firma Vardar Eurus hakkavad Noarootsi Aulepa tuulepargi naaberkülade elanikele toetusraha maksma, viimase suurus sõltub tuulepargis toodetud elektrist.

Eesti Energia teatas, et ettevõtjad ja Noarootsi vallavalitsus asutasid mittetulundusühingu, mille ülesandeks on toetada kohalikku elu edendavaid projekte.

Toetust hakkavad saama Noarootsi valla Aulepa küla, Suur-Nõmmküla ja Vanaküla.

«Igasugune rahaline abi külade arenguks on tänases omavalitsuste majandusolukorras väga teretulnud ning külade esindajatega arutelus on esilekerkinud mitmeid huvitavaid ideid, mida realiseerima asudes panustame kohaliku elu arengusse,» sõnas Noarootsi vallavanem Aivar Kroon.

Eesti Energia kannab mulluse elektritoodangu põhjal, mis oli 142 GWh, ühingule üle enam kui 20 000 eurot.

Eesti Energiale kuulub Aulepa tuulepargis 16 ja Vardar Euusele 3 tuulegeneraatorit.

Eesti seaduste järgi ei saa kohalik omavalitsus tuulepargist mingit tulu, sest sellel pole enamasti ühtegi palgalist töötajat, kes elaks kohalikus vallas.

Aulepa tuulepargi naabruses elavad inimesed on kurtnud generaatorite müra üle, samuti kaevanud tervisehädade üle, mis lõid välja pärast tuulikute tööle hakkamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles