Hamas Gazas «poisike»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vittorio Arrigoni tapmise vastane protest Ramallah's.
Vittorio Arrigoni tapmise vastane protest Ramallah's. Foto: SCANPIX

Röövitud, silmad kinni seotud, videolindile võetud – ja lõpuks tundmatu käe läbi plastiknööriga kägistatud. Nii nägid välja 36-aastase itaallasest aktivisti viimased tunnid, kes Gazas elas ja Palestiina asja ajas.


Surnukeha avastas Gaza politsei reede varahommikul ühest mahajäetud majast. Nii mõnigi palestiinlane tunneb häbi, et toetaja leidis surma «omade» käe läbi.

Ühtlasi kinnitas itaallase hukkumine aga ka välisilmale tõsiasja, mida kohalikud juba tükk aega teavad.

Nimelt seda, et Gaza pakub peavarju palju jõhkramatele, äärmuslikematele ja külmaverelisematele jõududele kui islamistlik terrorirühmitus Hamas, mis territooriumi juba ligi neli aastat raudse rusikaga valitseb.

Keegi ei tea kindla peale, kes Arrigoni mõrvas. Vähesed aga kahtlevad selles, et tapjad tulid agressiivsete salafistidest džihadistide salapärasest maailmast, kes kõikjal araabiamaailmas üha enam kanda kinnitavad.

Gazas on liikumine sünnitanud mitmeid rühmitusi, näiteks need: Jaysh al-Islam (islami armee), Tawhid wa al-Jihad (monoteism ja püha sõda) ning Jaysh al-Umma (rahva armee). Arvuliselt ei ole salafiste võib-olla veel palju, kuid mõju nii Gazas kui kaugemal on selgelt tõusuteel.

Kaalul on palju – näiteks Hamasi vähesed tõelised saavutused. Nagu näiteks see, et rühmitus pärast 2007. aasta juunis Gaza üle kontrolli haaramist aastatepikkustele sisetülidele ja -vägivallale lõpu tegi.

Arrigoni surmast tuleb järeldada, et nüüd on lood taas teisiti. Ning et vähemalt mõned jõud Gazas on valmis Hamasi võimudele otse vastu astuma.

Hamasi jaoks kujutavad salafistid endast ootamatut ja ebatavalist ideoloogilist väljakutset.

Äkitselt leiab islamistlik grupeering end olukorrast, kus neid rünnatakse selle eest, et nad ei ole piisavalt vägivaldsed ja ekstreemsed. Kuigi Iisraeli, USA ja Euroopa Liidu silmis ollakse terroristid, näevad salafistid neid läbi hoopis erinevate prillide.

Salafistide silmis on Hamas reetnud oma algupära, loobunud sõjapidamisest Iisraeli vastu ning hakanud liigselt võimuloleku nautima.

«Salafistid süüdistavad Hamasi selles, et viimane ei tegele piisavalt aktiivselt Gaza «islamiseerimisega» ning on jätnud unarusse sõja Iisraeliga See paneb Hamasi täbarasse olukorda. Ühest küljest ei tahaks nad rahvusvahelist kogukonda liialt provotseerida, teisest küljest on nende rühmituste surve suur,» ütles Gaza al-Azhari ülikooli politoloogiaprofessor Mokhemra Abu Saada.

Lisaks ülaltoodule on paljud salafistid endised Hamasi liikmed – ning islamistliku liikumise tähtsad fraktsioonid on ühinenud salafistifde väljendatud kriitikaga.

Osa Hamasi on juba ammu tundnud, et tähtsad põhimõtted ja eesmärgid kipuvad kõrvale jääma, vajadusest võida peavoolu palestiinlaste poolehoidu ja saavutada laiapõhjalisemat rahvusvahelist tunnustust.

Eriti tugevasti pidavat sellised tunded tuksuma Hamasi militaristlikuma tiiva esindajate südameis.

Nende pingete maandamine on loomulikult esmalt Hamasi enda mure.

Kuid ka ümbritsev maailm, eriti muidugi Iisrael, et tohiks sõjakate salafistide ohtu kergelt võtta.

Hamasi režiim Gazas võib ju olla vastik, kuid vähemalt midagi rahu sarnast on ta viimase kahe aasta jooksul piiril taganud.

Nüüd, olles surve all näidata oma sõjakamat palet, läheb «rahu» tagamine Hamasi jaoks raskemaks. Juba ongi rohkem rakette üle piiri Iisraeli suunas lendama hakanud. Aprilli algus oli kõige rängem pärast enam kui kaks aastat tagasi lõppenud Gaza sõda.

Gaza ekstremistid teeb eriliselt ohtlikuks nende võime Hamasi tagant torkida. Ajal, mil araabiamaailm juba niigi keeb, oleks uutel konfliktidel Iisraeliga tõsised ja traagilised tagajärjed, mis ulatuksid palju kaugemale Gaza piiridest.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles