Trump lasi esimesed lasud kaubandussõjas Hiinaga (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivend Xi Jinping.
USA president Donald Trump ja tema Hiina ametivend Xi Jinping. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

President Donald Trump süüdistab Hiinat intellektuaalse omandi varguses ja käskis USA kaubandussaadikul Hiinas alustada juurdlust. Sisuliselt on tegu kabandussõja algusega, kirjutab Business Insider.

«President Trump käskis mul algatada juurdlus seoses Hiina kaubanduspoliitiaga, mis võib kahjustada USA intellektuaalse omandi õigusi seoses tehnoloogiaga,» ütles kaubandussaadik Robert Lighthizer.

«Pärast mitmete valitsusasutustega konsulteerimist usun, et praegune olukord tõesti väärib uurimist ja sellega seoses teavitasin presidenti, et aktiveerin 1974. aasta kaubanduslepingu sektsioon 301-e,» lisas Lighthizer.

Hiina näeb sektsioon 301 aktiveerimist agressioonina, sest see võimaldab Ühendriikidel mõjutada kahe riigi vahelist kaubandust, ilma enne Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) konsulteerimata. Hiina on olnud WTO liige 2001. aastast saadik.

USA pole sektsioon 301 juba üle 15 aasta kasutanud, sest selle aktiveerimine tekitas üldjuhul ainult pahandust ja ei meeldinud ka USA liitlastele. «Sellel on põhjus miks seda sektsiooni pole juba 15 aastat kasutatud,» ütles majandusteadlane Chad Bown. «Me ehitasime täiesti uue kaubandussüsteemi, et me ei peaks seda seadust kasutama.»

Hiina on hoiatanud juba Trumpi jaanuarist saadik, et kui ta läheb WTO-st mööda, siis tulevad pahandused. «USA on lubanud rahvusvahelisele kogukonnale, et nad kasutavad seda sektsiooni kooskõlas WTO-ga. Nad peaks oma lubadusi austama, mitte hakkama rahvusvahelisi ühiseid lubadusi lihtsalt lõhkuma,» teatas Hiina välisministeerium.

Sellegi poolest võib USA-l olla uurimise alustamiseks täiesti legitiimne põhjus. Nimelt nõustuvad paljud eksperdid üle kogu maailma, et Hiina tegeleb süstemaatilise intellektuaalse omandi vargusega, omandades pidevalt ebaausal teel ärisaladusi.

«Hiinlased on pigem lihtsalt selle peale vihased, et nad jäid oma vargustega vahele,» ütles intellektuaalse omandiga tegelev jurist Brian O’Shaughnessy. «Siin pole kahtlustki, et hiinlased väänavad seda süsteemi juba ammu.»

«Kaubandussõjas ei ole võitjaid,» ütles Hiina välisministeeriumi ametnik Hua Chunying neljapäevasel pressikonverentsil. «Ma tõesti loodan, et me ei pea kasutama 21. sajandi probleemide lahendamisel 19. ja 20. sajandi meetmeid.»

 Kahe suurriigi vaheline kaubandussõda tooks mitmete turgude sulgemise ja mõlema riigi kaupade hinna järsu tõusu. Tõsiselt saaks kannatada ka mõlemas riigis tegutsevad ettevõtted, kes kõik kaotaks väga palju raha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles