Äpardunud SKAIS2 andis Tieto äritulemustele suure põntsu (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tieto Eesti üksuse juht Anneli Heinsoo.
Tieto Eesti üksuse juht Anneli Heinsoo. Foto: Toomas Huik

Suure pauguga ebaõnnestunud sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi (SKAIS2) arendamise eest pidi lõivu maksma ka tarkvarafirma Tieto, kes langes mullu ligi 50 000 euroga kahjumisse. 

Kui seni võib pidada suurimaks kannatajaks maksumaksjat, kellel tuleb kogu tegemata jäänud töö kinni maksta, siis tegelikult nõudis riigi võimsaim IT projekt suuri kulutusi ka hanke võitnud Tietolt. 

Tieto juhatus kirjutab möödunud aasta majandusaasta aruandes kurikuulsa SKAIS2 kohta nii: «Tieto võttis vastutuse ja investeeris projekti edukusse ning see mõjutas oluliselt tarkvaraarenduse üksuse tulemit ning ka ettevõtte majandusnäitajaid tervikuna.»

Ettevõtte juht Anneli Heinsoo ütles Postimehele, et investeerimine tähendas eelkõige inimeste palkamist ja suurt töökoormust. Keskmiselt töötas projekti kallal 45 inimest. Mullu kevadel tuli aga veel 25 inimest juurde palgata. Kokku värbas Tieto möödunud aastal aga üle 80 uue töötaja, mis suurendas palgakulu 64 protsenti 5,6 miljoni euroni.

Kuigi Tieto käive kasvas enam kui kolmandiku ja küündis 11,7 miljoni euroni, viisid hüppeliselt suurenenud tööjõukulud ettevõtte üle aastate kahjumisse. Anneli Heinsoo tunnistas, et SKAIS2 mõjutas tugevalt nende möödunud aasta tulemusi ning see on jätnud suure jälje ka juba 2017. aasta tulemustele.

Ta soovis rõhutada, et nad tahtsid pakkuda parimat teenust. «See tähendab meie jaoks realistlikke prognoose ja vastutamist enda tehtu eest. Kõike seda me ka tegime – värbasime spetsialiste juurde, töötasime väga suure koormusega ja lühikeste tähtaegadega ning muutuvas keskkonnas –, et tagada võimalikult hea tulemus,» kirjeldas Heinsoo.

Ta loetles, et nad on praeguseks SKAIS2 projektis valmis saanud järgmised komponendid: kohtumenetlusaegne elatisabi, täitemenetlusaegne elatisabi, puude raskusastme tuvastamine, sotsiaaltoetuse määramine ja maksmine ning baaskomponendid, sealhulgas arvestus ja finantsmoodul.

«Meie seisukoht on, et valmis ja töötavad lahendused on igal juhul mõistlik kasutusse jätta. Kas ja mis mahus sotsiaalministeerium seda teeb, ei oska meie öelda,» lisas Heinsoo.

Tieto alustas SKAIS2 arendamist 2014. aasta juulis. Töövõimereformi aluseks olnud arendustööd pidid valmima käesoleva aasta jaanuariks ning pikendatud tähtaja kohaselt juulis 2018. Ministeeriumi ja ettevõtte koostöö ei kandnud aga jätkuvalt vilja ning juunis esitas riik Tietole viivituste eest leppetrahvi nõude 855 452 eurot ja 94 senti.

Postimees kirjutas sel nädalal, kuidas sotsiaalkindlustusameti infosüsteemist SKAIS2 on saanud häbiväärne näide kõrgeimal riiklikul tasemel rumalusest ja saamatust järelevalvest, mille muudab eriti õõvastavaks toonaste ministrite, asekantslerite ja teiste peatseteks valimisteks valmistujate tagantjärele rusikatega vehklemine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles