Standard & Poor’s hoiatas USAd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed USA lippudega.
Koolilapsed USA lippudega. Foto: SCANPIX

Eile lõi kõikuma üks sõjajärgse globaalse finantssüsteemi sambaid: reitinguagentuur Standard & Poor's langetas esmakordselt USA riigivõla väljavaadet.


Ühendriikide kolmekordne A reiting jäi küll alles, kuid esimest korda nende 70 aasta jooksul, mil USA-le reitinguid on omistanud, kukkus väljavaade «stabiilselt» «negatiivsele».

Mis tähendab praktikas seda, et järgmise kahe aasta jooksul on reitingulangetuse šansid üks kolmandik.

Kahtlused USA maksevõimes võivad aga seada ohtu dollari kui globaalse reservvaluuta – olukorras, kus rivaalidel nagu näiteks Hiinal on paremad kasvuväljavaated ja väiksemad eelarvelised väljakutsed.

Väljavaatelangetus rõhutab seda, millist kahju on USA maksevõimele teinud kümme aastat kestnud põhjendamatud maksukärped ja kasvav kulutamine, mida «kroonisid» majanduslanguse aegsed massiivsed finantsstiimulid.

Rahvusvahelise Valuutafondi andmetel tuleb USA eelarvepuudujääk tänavu 10,8 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, neto riigivõlg tõuseb aga üle 70 protsendi SKTst.

Ühtlasi väljendab negatiivne väljavaade sügavat kahtlust, kas USA polariseeritud poliitiline süsteem suudab jõuda kokkuleppele, kuidas teha pikemas perspektiivis tegemist vananeva elanikkonnaga seonduvate väljaminekutega.

«Hiljutisest kriisist on möödas juba enam kui kaks aastat ning USA poliitikud pole siiani suutnud kokku leppida, kuidas eelarvelist allakäiku ümber pöörata,» ütles otsuse kommentaariks S&P peaanalüütik Nikola Swann.

«Me kardame, et poliitilised kemplemised eelarveprobleemide pikaajaliste lahenduste üle kestavad vähemalt 2012. aasta presidendivalimisteni,» ütles Swann.

USA rahandusministeerium väljendas kahetsust, et negatiivne väljavaade anti hetkel, kui president Barack Obama ja vabariiklasest kongressman Paul Ryan on jõudmas kokkuleppele pikaajaliste eelarvekärbete küsimuses.

«Me oleme üllatunud. Otsuse ajastus tundub siit Washingtonist vaadatuna kummaline,» ütles üks rahandusministeeriumi ametnik.

Esimene šokk vallandas dollarite, USA aktsiate ja riigivõlakirjade müügi laine, samal ajal kui kuld hüppas enam kui 10 dollari jagu ja käis ära 1500 dollari lähistel Troyes’ untsist.

New Yorgi börsipäeva keskpaigaks turud rahunesid, lootuses, et negatiivse väljavaate ehmatus sunnib Ühendriike agaramalt defitsiiti kärpima.

«Võib-olla on S&P otsus investoritele õnnistuseks, sundides kongressi midagi usaldusväärset välja mõtlema,» ütles Capital Economicsi analüütik John Higgins.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles