Kaubanduskoda: ettevõtjat koheldakse ajatempli kasutamisel ebavõrdselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-riik
E-riik Foto: Toomas Huik

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja hinnangul pole põhjendatud ebavõrdne kohtlemine, mille kohaselt peavad ettevõtjad oma kuludega vanad digidokumendid üle tembeldama.

Kaubanduskojale jääb selgusetuks, kas ajatemplite eest tasumine sõltub kasutatavate templite hulgast või ettevõtte suurusest. Lisaks paluti riigi infosüsteemide ametil (RIA) põhjendada riigiasutuste ja väikeste ettevõtete eelistamist ning keskmiste ja suurte ettevõtete ebavõrdset kohtlemist.

«Riik on uute ajatemplite tarbeks arendanud tööriista TeRa, mille abil saab vajalikud dokumendid kergesti ajatempliga märgistada. TeRa kasutamine on eraisikutele, väikestele ettevõtetele ja riigiasutustele tasuta. Keskmised ja suured ettevõtted peaksid ajatempli kasutamiseks kasutama TeRa käsurearakendust, mille kasutamine on samuti tasuta, kuid sel juhul tuleb ettevõttel siiski tasuda kasutatud ajatemplite hulga eest. Teisisõnu peavad keskmised ja suured ettevõtted ajatemplite eest ise tasuma,» teatas kaubanduskoda.

RIA kommunikatsioonijuht Helen Uldrich ütles augusti alguses BNS-ile, et suurfirmad saavad oma infosüsteemides käsurearakendust kasutada, kuid tembeldamise suurt kogust arvestades tuleb neil ise maksta ajatempliteenuse osutajale ning sellist kohustust ei saa panna riigile.

Suurettevõtted saavad ajatempli teenust osta SK ID Solutionsilt, kes pakub vastavat teenust ka riigile. 1000 lepingu tembeldamine maksab 36 eurot, 100 000 lepingut 1000 eurot nng 500 000 lepingu üle tembeldamine maksab 3000 eurot.

Kaubandus-Tööstuskoda lubab pärast RIA-lt selgituste saamist anda ülevaate ka ettevõtjatele.

Riigi infosüsteemide amet teatas juuli lõpus, et turvalisuse tagamiseks tuleks enne 2014. aastat loodud digidokumendid ajatempliga uuesti märgistada, muuhulgas võimaldatakse seda eraisikutele, riigiasutustele ja väikestele ettevõtetele tasuta, kuid keskmised ja suured ettevõtted peavad ajatemplite eest ise tasuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles