Trump võttis sihikule Amazoni

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

USA presindent Donald Trump on seekord võtnud oma pahameele sihtmärgiks Amazoni, keda ta süüdistab majanduse kahjustamises.

Trumpile omaselt võttis ta teema üles Twitteris, kus president süüdistas e-kaubandusega tegelevat ettevõtet ausate, makse maksvate jaemüügiäride tegevuse kahjustamises. Samuti süüdistas ta Amazoni töökohtade kaotamises, vahendab Bloomberg

Oma sõnavõtuga väljendas Trump juba mõnda aega võimukoridorides ringlenud muret, et tehnoloogiaettevõtted on kasvanud liiga suureks ja võimsaks. Suurfirmad nagu Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook ja Amazon on ühed suurimad maailmas ja kontrollivad mitmeid aspekte inimeste elust. Mitmed kriitikud on öelnud, et sellised ettevõtted tuleks laiali jagada.

Presidendivalimiste ajal nimetas Trump Amazoni monopoliks ja lubas selle oma ametiajal «sihikule võtta». Hetkel kontrollib Amazon umbes 30 prontsenti kogu USA e-kaubandusest. «Uskuge mind, kui ma saan presidendiks, siis on Amazon suures jamas,» lubas Trump 2016. aasta veebruaris. Küll aga pole suure turuosa omamine USAs illegaalne.

Miks otsustas Trump nüüd äkki Twitteris selle teema üles võtta, pole täpselt selge.

Kaubanduskeskustel on olnud USAs üldiselt väga vilets aasta, sest inimesed eelistavad nendes käimise asemel osta üha enam oma asju internetist. Mitmed kaubandusketid nagu Payless, Gymboree, HHGregg Inc ja RadioShack on pankrotti läinud. Teised nagu Macy’s, Sears ja J.C. Penney sulgevad sadu poode. 

Samal ajal kasvab Amazon mühinal ja palkab üha enam inimesi. Mitmed endised poetöötajad, kes kaotasid kaubanduskeskustes oma töö, töötavad nüüd Amazoni heaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles