Suur kellatest: kaks seadet, üks trenn, üks uni, üks ennelõuna ... ja suur tasemevahe

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi ja Huawei aktiivsusmonitor. Pilt on illustratiivne.
Samsungi ja Huawei aktiivsusmonitor. Pilt on illustratiivne. Foto: Aivar Pau

Aktiivsusmonitorideks olevate nutikellade puhul pole muidugi absoluutselt tähtis, mis numbrid nende ekraanilt täpselt vastu vaatavad. Palju olulisem on kella eksistentsist tekkiv sisetunne, tung end liigutada, kontrollida söömist – elada kokkuvõttes intensiivsemat ja kvaliteetsemat elu.

Kuid kellal ja kellal on vahe, isegi kui nad maksavad enam-vähem sama palju ja peaksid täitma enam-vähem samu eesmärke – nagu näiteks mõned päevad teineteise kõrval mul randme ümber olnud tehnoloogiahiidude tooted Huawei Fit ja Samsung Gear Fit 2.

Minu aus ja selge soovitus on osta neist vaid ühte, teine on lihtsalt arengus tublisti-tublisti maas. Ütlen oma valiku välja loo lõpus. Enne reaalsuses proovile panemist veidi kummagi seadme üldistest omadustest.

Huawei. Soliidselt ringikujuline, pehme laia rihmaga, kerge. Ekraan must-valge, kergelt läikiva kaitseklaasiga. Nuppe pole. Vaateid saab vahetada puutetundliku ekraanil näpuga viibutades või rannet hooga keerates. Vee- ja seega ujumiskindel. Saab valida spordialasid, mõõdab ise aeg-ajalt pulssi, seotav üle blutetoothi mobiiliga ja Huawei äpiga, kust võtab vastu ka märguandeid. Üks suur megapuudus, üks väiksem puudus ja üks hea omadus, aga neist testide kirjelduses. Kaalub 35 grammi.

Samsung.  Kumer ja seega randmega hästi sobituv kuju. Ekraan värviline ja puutetundlik. Paremal küljel kaks nuppu valikute lihtsustamiseks. Tuvastab automaatselt trenniliigi ja hakkab seda mõõtma. Varustatud nii pulsilugeja kui GPS-iga. Ilmateade, juurde saab installida teiste tootjate äppe – näiteks Endomondot. Samuti ühildatav mobiiliga ja võtab seal vastu märguandeid. Kaalub 30 grammi.

Veidi menüüdes ringi sobrades näen, et Huaweiga saab spetsiifilisemalt mõõta jooskmist, kõndimist, rattasõitu, jooksulindil tegutsemist ja ujumist. Samsungil on valitavaid spordialasid kümneid ja kümneid, sh sõudeergomeeter.

Laaditavad on mõlemad seadmed USB-liidesega magnetaluse abil. Huawei aku peab seejuures vastu kolm-neli päeva, Samsungi tuleb panna laadima kord päevas. See on ühtlasi Huawei üks tugevamaid, mis siis et väheseid, eeliseid Samsungi ees – klassikalise kella välimus on vast teiseks.

Rattasõit

Mis siis ikka, aeg on kellad randmele panna ja vaadata, mida tarka nad mulle ütlevad igaõhtuse kerge rattasõidu kohta. Menüüd lahti ja rattasõit on tõesti mõlemal valikutes täiesti olemas.

Täheldan Huawei puhul kahte tõrget. Esiteks ei ole puutetundlik ekraan mitte just liiga varmas mu soovidele alluma, eriti tõrges on ta paremale svaipimisel.

Teine avastus on aga palju hullem – sellel seadmel puudub GPS ja vahemaade mõõtmiseks tuleks see hoida üle bluetoothi ühenduses mobiiliga, kust hakkaksid jooksma GPS-i andmed. Minu jaoks võtab see ühelt kaasaegselt spordikellalt peamise mõtte – jätta telefonikolakas koju ja saada kogu vajalik info kasvõi tagantjärele teada vaid kerge kella abil. Seega vähemalt minu jaoks fataalne puudus – teha sporti vahemaade üle kontrolli omamata. Aga mis seal ikka, telefon põue, äpid tööle ja sadulasse tagasi.

Samsungi ja Huawei aktiivsusmonitorid töös
Samsungi ja Huawei aktiivsusmonitorid töös Foto: Aivar Pau

Ainus, mida ma sõidu ajal tegelikult jälgisin, oli seega pulss ja kulutatud kalorid. Kuna vahemaa tuli ühel kellal tegelikult mobiilist. Sõit käis vähemalt poole ulatuses mööda päris suuri tõuse ja laskumisi sisaldaval metsateel, seega kõikus päris palju ka pulss ja kaorite mõõtmisel oli kindlasti oluline ka kõrgusmõõtur. Mõlemad kellad mõõtsid seda üsna ühtemoodi, lihtsalt intervall oli nähtavasti erinev, kuna ühel hetkel avastasin, et näidu erinevus on koguni 40 lööki minutis.

Teine tähelepanek: Huawei veidi peegeldav ja tuhm ekraan tegi näitude väljalugemise kohati üsna keeruliseks. Samsungi ekraan oli randmeliigutusega aktiveerimisel märgatavalt eredam ja loetavam.

Aga tulemuste juurde. Vahemaa: Huawei arvates 17,59 ja Samsungi arvates 18,72 kilomeetrit. Kilokaloreid põletasin Huawei arvates 569 ning Huawei arvates 494.

Samsungi rakendusest saan veel teada, et mu keskmine kiirus oli 17 km/h (vahepeal tuli vee-, juurikate- ja mülkatõkkeid ületada jalgsi) ja maksimaalne kiirus 34,1 km/h, lisaks kõrguste vahe, keskmine ja maksimaalne pulss (113, 200), valitsenud ilmaolud jms.

Foto: Aivar Pau

Ja nüüd Huawei... Võtan mobiiliäpi päev lahti, et andmeid vaadata ja... Neetud, polegi midagi selle treeningu kohta salvestatud. Mida ma küll valesti tegin või vajutamata jätsin, ei tea. Õnneks oli mul nii palju oidu peas, et kritseldasin igaks juhuks mõned näitajad märkmikku: lisaks eeltoodud distantsile ja kaloritele veel pulsivahemik 59-152 ja keskmine 108. Hea seegi.

Uni

Faktid: kobisin nutikellad randmel teki alla lugema kuskil kella 23.15 paiku ja üsna pea ka magasin,  ärkasin täpselt kell 6.

Samsungi unevaade
Samsungi unevaade Foto: Aivar Pau

Kellad arvasid nii. Huawei arvates magasin ma sel ööl 6h ja 33 minutit. Samsungi arvates 6 tundi ja 38 minutit. Seega üsna täpsed mõlemad.

Huawei ütles mulle täpsemalt: sügavat und 2h6m, kerget und 2h53 ning REM-und (see aeg, mil aju pole välja lülitatud ja me unenägusid näeme) 1h34 minutit. Hingamise kvaliteet on mu Huawei hinnangul 77 punkti ja ärkvel polnud ma kordagi.

Samsung märgib, rahutu oli mu uni sellest 10 minutit, kerge (kella otsetõlkes kannab see nime „Valgus“) 2h ja 58 min ning liikumatu uni 3h ja 30 m. Tõhusus olevat 94 protsenti ja tegelik magamise aeg 6h ja 15 min. Samsung annab ka teada, et põletasin magades 525 kcal, ajee.

Tavaline ennelõuna

Kell on 14:10, kellad on olnud sama käe peal täpselt sama kaua, ma pole käivitanud neis ühtegi treeningut, kuigi hommikul tõesti kümmekond minutit ergomeetrit tõmbasin. Olen enamuse aja ülejäänud päevast istunud toimetuses ja teinud kirjatööd. Hommikul oli mõnevõrra käimist, kuna buss kolistas plekke talle ette sõitnud autoga.

Seis: Samsungi hinnangul olen ma kõndinud 4419 sammu ja kulutanud 1315 kalorit. Huawei hinnangul olen samme astunud 6101, läbinud 5,28 kilomeetrit ning kulutanud olen vaid 284 kalorit.

Kipun arvama, et suur kaloripõletuse vahe tuleneb sellest, et Samsung arvutab tõesti ka une ajal kulutatavaid kaloreid. Ehk siis: me ei põleta energiat vaid liigutades – kas elus olemine iseenesest kulutab üsna palju energiat, mõelge või südame ja kopsude väsimatule tööle.

Ning Samsung on tõesti ise aru saanud, et ma ergot tõmbasin, luges kokku lausa 12 min – tubli! Jalutanud olen Samsungi hinnangul 3,09 km, kah õige.

Kokkuvõte

Mulle välisilmelt meeldisid omamoodi mõlemad kellad. Pintsaku serva alt näeb kindlasti asjakohasem välja Huawei, kõikjal mujal väga hästi ka Samsung.

Võrdselt hästi saavad kellad hakkama pulsi ja une mõõtmise ning sammud astumisega. Kulutatud kaloreid loevad nad samuti enam-vähem võrdselt, lihtsalt metoodika üldsumma osas on erinev.

Aku peab kahtlematult ja kordades kauem vastu Huaweil. Samas on Huawei kellas keeruline ringi liikuda ja valikuid teha .

Samsungi suurimad eelised tulevad aga esile väljas sporti tehes. Värviline ja särav ekraan. Loomulikult GPS, mis annab telefoni kaasa loksutamata sõltumatult võimaluse mõõta distantsi. Samsungi kell on kindlasti ka nutikam – sinna saab installida teisi äppe, näiteks ilmainfot ja mobiilis muusikajuhtimise funktsiooni. Lisaks väga mugav lahendus, mis tunneb ise ära alustatud treeningu liigi.

Seega: kui jutt käib spordikella põhifunktsioonidest, siis on minu kindel eelistus Samsung. See kell on lihtsalt mitme sammu võrra arengus ees. Noh, lisaks on tal ka eestikeelne menüü - Samsung Gear rakendus on ka eesti keelde tõlgitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles