Vene pensionärid kurdavad, kuidas neid Narva piiril ähvardatakse (23)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed Narva piiripunktis.
Inimesed Narva piiripunktis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ligi 20 Venemaa kodanikku esitasid Eesti riigi ametiasutustele kaebekirja, milles nad kurdavad, kuidas Narva piiripunkti töötajad sundisid neid valekaebusi kirjutama ja ähvardasid korduvalt viisade tühistamisega. 

Peamiselt Peterburist pärit eakad Vene kodanikud kirjeldavad viieleheküljelises kirjas mitut juhtumit, kuidas piiritöötajad neid väidetavalt ebaõiglaselt kohelnud on.

Tänavu 26. juunil umbes kella 15.00 ajal sisenes Fjodor Talõpin mitmekordse turismiviisaga Narva piiripunkti kaudu Eesti territooriumile. Kaebuse kohaselt süüdistasid piiritöötajad, et tema tegelik eesmärk Eestisse saabumisel ei ole turism, vaid äritegevus.

Lisaks Talõpinile oli tol päeval autos veel neli inimest, kes kutsuti tolliprotseduuride käigus eraldi tuppa, kus «tollitöötaja nõudis neilt avalduse kirjutamist, et nad maksavad sõidukijuhile Fjodor Talõpinile osutava transporditeenuse eest ja et kogu väljaviidav kaup kuulub autojuhile». Vastasel juhul ähvardas tollitöötaja venelaste viisad kehtetuks tunnistada, seisab kaebuses.

Järgmisena toovad kaebuse esitajad välja 12. juulil toimunud intsidendi, kus nad sisenesid taas Eesti territooriumile ja kus piirivalve töötaja võttis neid vastu kaebajate hinnangul ebasõbraliku fraasiga «jälle tulite mööda poode ostlema», millele järgnes ähvardus viisad annuleerida. Kaebajad lisavad, et neid hoiti piirivalvekordonis ligi tund aega ilma nähtavate põhjustena kinni ja seejuures keelati neil kasutada tualetti.

Nende kahe juhtumite valguses tahavad nad teada, et millist Eesti seadust nad piiri ületades rikuvad. «Milline on sõitude soovitatav tihedus ja milline meie poolt sooritatud ostude soovitatav iseloom? Või pole meiepoolne Eesti külastamine üldse soovitav? Meie arusaamisse ei mahu, et Eesti piirivalve- ja tollitöötajate nõuded iga kord muutuvad,» kirjutasid Vene kodanikud.

Kaebajad näevad, et neisse suhtutakse suure eelarvamusega. Nad paluvad, et Eesti valitsuse esindajad võtaks arvesse nende vanust ja tervislikku seisundit ning mis peamine, «ei hirmutaks eakaid ja mitteterveid inimesi karmitoonilise ülekuulamisprotseduuridega.»

Kaebusele kirjutas alla 19 inimest ja see saadeti Eesti ametiasutustele advokaadibüroo Lillo & Lõhmus Narva osakonna vandeadvokaadi abi Igor Belugini poolt.

Kaebekirjast on juba tuld võtnud ka keskerakondlasest riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin, kes küsib otse siseminister Andres Anveltilt, et millega ta põhjendab tolliametnike sääraseid toiminguid? «Äkki on neil lihtsalt igav vähese töökoormuse tõttu?» uurib Stalnuhhin.

Lisaks tahtis Stalnuhhin teada, et kas vene turistide ebaõiglasel kohtlemisel on poliitiline taust või kas selle eesmärk on vähendada piiriäärse kaubanduse käivet.

Siseministeerium lubas asja uurida

Siseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Kristin Rammus kommenteeris juhtunud järgmiselt: «Hetkel käib kaebuses väljatoodud asjaolude selgitamine ja vastuse koostamine.» Mingeid esialgseid hinnanguid kirja sisule ei soovinud siseministeerium anda.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) vanempressiesindaja Seiko Kuik ütles, et nad on läbi viinud teenistusliku kontrolli ning selle käigus tuvastanud, et ametnikud kontrollisid kaebuse esitanud Venemaa kodanikku nii nagu seadus ette näeb ning rikkumisi ei tuvastatud. 

Kuigi ta ei saanud konkreetsete juhtumite üksikasju lähemalt kommenteerida, selgitas ta piiriametnike töö tausta. «Piirivalvurite töö ongi kontrollida, kas ületajad täidavad seadust. Piirikontrolli käigus tehakse selgeks reisi eesmärk ning kui selgub, et see ei vasta tegelikkusele, ei lubata inimesel riiki siseneda,» rääkis ta. 

Piirivalvurid puutuvad tihti kokku inimestega, kes ei kasuta viisat eesmärgipäraselt. Näiteks kui viisa on väljastatud sõprade ja sugulaste külastamiseks, kuid inimene kasutab äritegevuseks, siis on ametnikul õigus see tühistada. 

Postimehele teadaolevalt võisid kaebakirja esitanud Venemaa kodanikud olla just piirikauplejad, kes ei kasuta viisat turismi otstarbel, vaid äritegevuseks. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles