Jaapanlased tahavad puidust autosid teha

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puust auto. Pilt on illustratiivne
Puust auto. Pilt on illustratiivne Foto: Tairo Lutter

Jaapani autotootjad, kes püüavad autosid kergemaks teha, on leidnud uue ja põneva materjali. 

Puidumössist  valmistatud materjal on Jaapani uurijate kinnitusel terasest viis korda vastupidavam ning kaalub kordades vähem. Kuigi materjali tootmine ei ole veel äriliselt kasulik, võib see tulevikus olla hea alternatiiv, vahendab CNBC.

Sõidukite kaalu vähendamine on oluline kui tootjad tahavad elektriautosid massidesse viia. Kui auto kaalub vähem, peab aku kauem vastu ja toomine on odavam.

«Kaalu vähendamine on meie jaoks oluline,» rääkis Toyta keretootmise projektijuht Masanori Matsushiro. «Peame aga lahendama ka kuluprobleemi enne kui saame uusi materjale kasutama hakata,» lisas ta.

Kyoto ülikooli teadlased loovad koostöös autotootjatega tselluloosi nanokiududest valmistatud auto protüüpi, mis peaks valmima 2020.aastaks.

«Oleme kasutanud plastikut terase asemel, aga loodame, et tselluloosist nanokiud aitavad võimalusi avardada,» rääkis Toyotale ja Mazdale allhankeid tegeva Daikyo Nishikawa kõneisik Yukihiko Ishino.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles