Hiinlaste juturobot hakkas kommunismi kritiseerima ja USAd ülistama (1)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kommunistliku partei esindajad.
Hiina kommunistliku partei esindajad. Foto: Ju Peng/imago/Xinhua

Hiina sulges kaks online robotit, kes muutusid allumatuks. Üks robotitest vastas kasutaja küsimustele, et ta unistus on USA’sse reisida ja teine tunnistas, et ei ole Hiina kommunistliku partei fänn.

Juturobotid BabyQ ja XiaoBing, olid disainitud kasutama masinõppe tehisintellekti, et vestelda veebis teiste inimestega. Mõlemad robotid olid esindatud Hiinas populaarses sõnumirakenduses QQ, vahendab Yahoo news.

Juturobotite väljapursked on sarnased Facebooki ja Twitteri robotite omale, kuid BabyQ ja XiaoBingi ütlused näitavad tehisintellekti arendamise pahupoolt Hiinas, kus tsensorid kontrollivad rangelt veebis kättesaadavat sisu.

Väidetavalt vastas Turing Robot ettevõtte poolt arendatud BabyQ «ei», küsimusele, kas ta armastab kommunistliku parteid.

Veebis levis ka pilt roboti vestlusest, kus üks vastaja avaldab armastust kommunistlikule parteile ning selle peale vastas robot küsimusega «Kas sa arvad, et selline korrumpeerunud ja kasutu poliitiline süsteem elab kaua?»

Kui Reuters testis robotit reedel arendaja enda kodulehel, paistis, et juturobot oli vahepeal ümber haritud. Kui esitati küsimus partei kohta, vastas robot viisakalt, et vahetaks jututeemat. Lisaks põikles tehisintellekt ta teiste poliitiliste küsimuste eest.

Teine juturobot XiaoBing, ütles kasutajatele, et «Hiina unelm oli minna Ameerikasse». Tencent Holding, kes omab QQ’d, kinnitas, et mõlemad robotid võeti lehelt maha, kuid ei kommenteerinud nende sõnavõttu.

2016. aastal läks käest Microsofti juturobot Tay, kes rääkis inimestega Twitteris. Vähem kui päevaga hakkas robot lahmima rassitlike ja seksistlike  kommentaare.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles