Soomes tööl käiv eestlane: kui autol on Eesti number, vaadatakse viltu (9)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste tänavune jaanituli Soomes.
Eestlaste tänavune jaanituli Soomes. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Maaler Jan Kaljura käib igal nädalal Tallinnast Soome Järvenpääle tööle. Ja nii juba kümme aastat, vahendab Yle.

«Teed Soomes nädala või kaks tööd ja elad Eestis nädalavahetusel nagu miljonär,» rääkis Kaljura. «Siis lähed Soome tagasi, sööd kaks nädalat makarone ja murrad tööd teha.»

Soomes aga vaadatakse eestlastele viltu, et «võtavad meie töö ära». Kaljura arvates aga on Soomes pigem puudus töötegijatest, mitte tööst. «Siin on nii palju tööd, et jagub kõigile, » nendib ta.

Kaljura märgib, et kui autol on Eesti numbrimärk, siis võidakse ka viltu vaadata. Soomlased arvavad, et eestlased maksavad oma maksud Soome töötasult Eestisse ja ka teevad kõik oma ostud selle raha eest Eestis, aga päris nii see pole.

Kaljura kodu on sellise elukorralduse tõttu kahel maal. Soomes käib tööelu ning nädalavahetused mööduvad Tallinnas, kus tal on naine ja 9-aastased kaksikutest pojad.

Kaljura on hea näide Eesti ja Soome vahelistest pendelrändajatest, keda on hinnanguliselt juba 10 000-20 000. Kaljura kinnitusel polnud tema esialgseks põhjuseks Soome tööle minemisel isegi mitte raha, vaid pigem seikluste otsimine. Samas on ka Eestis vahepeal palgatase tõusnud, mis ühel hetkel võib pendelrännet mõjutama hakata.

Tartu Ülikooli teaduri Keiu Telve sõnul räägivad Eesti kaugematest nurkadest tulevad pendelrändajad, et nende jaoks pole tegelikult suurt vahet, kas minna tööle Tallinnasse või Helsingi ümbrusesse. Laevaühendus on tihe ja kiire ning Tallinnas elamise soetamine poleks odavam kui tööandja poolne majutamine Soomes.

Telve hinnangul lähiaastatel pendelrändajate hulk küll väheneb, kuid mingi osa inimestest jääb siiski Eesti ja Soome vahel liikuma. Uuringud on näidanud, et kui algne Soome tööle mineku motiiv on raha, siis ajapikku hakatakse rohkem hindama Soome tööelu ja ühiskonda laiemalt, tajutakse Soome sotsiaalsüsteemi turvalisust.

«Olin vahepeal 11 kuud Eestis tööl. Eesti tööelu on ikka erinev, » nendib Kaljura. «Paljudes kohtades on nii, et osa palka makstakse sellel, osa järgmisel nädalal. Ja muidugi makstakse palju mustalt.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles