Ameeriklaste varasem surm rõõmustab kindlustusfirmasid

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingli kuju
Ingli kuju Foto: SCANPIX

Kui seni on arenenud riikides inimeste eluiga ühe pikenenud, siis nüüd USAs see trend peapeale pööratud ning inimeste eeldatav eluiga on viimasel paaril aastal pigem vähenenud.  

Kindlustusfirmade ning ettevõtete jaoks, kes on lubanud endistele töötajatele pensioni maksta, on see võimalus kohustuste hulka vähendada. Kui inimesed ei ela nii kaua, kui varem oodati, ei pea nende tarbeks ka pensionite ja muude toetustena nii palju raha välja maksma, kirjutab Bloomberg.

Varem kasvas eeldatav eluiga iga aastaga. Kui 1970. aastal võis toona 65-aastane eeldata, et elab 80 sünnipäevani, siis 2010. aastaks oli ootus tõusnud 84. sünnipäevani. Pärast 2010. aastat on eluea pikenemine aga aeglustunud ning 2015. aastal on eelratav eluiga hakanud lühenema.

Viimase 2 aasta jooksul on vähemalt 12 ettevõtet alates Verizonist ja lõpetades General Motorsiga kinnitanud, et suurem suremus on võimaldanud neil ümber hinnata seda, kui palju tuleb pensionile jäänud töötajatele tulevikus toetusi välja maksta.

Lennundus- ja kosmosetööstuse ettevõte Lockheed Martin on oma tulevaste pensionikulutuste prognoosi vähenenud 1,6 miljardi dollari võrra 2016. aastaks aasta varasemaga võrreldes.

Lisaks eeldatavale elueale mängivad pensionikulude planeerimisel rolli ka palganumbrid, tervisekindlustus ja varade tootlikus.

Arenenud riigi puhul on aga see, kui eeldatav eluiga langeb, kindel ohumärk. «Suremus on ainult jäämäe veepealt osa,» arvas demograafia uurija Laudan Aron. «Ameeriklaste lühem eluiga võrreldes teiste arenenud riikide elanike omaga  peaks olema riiklike prioriteetide seas.»

Sellele, miks eeldatav eluiga ei kasva vaid pigem väheneb ei ole ühte selget põhjendust. 2015. aastal avaldatud uurimuse kohaselt kasvas suremus just Euroopa päritolu ameeriklaste seas  ning selle taga olid enesetapud, narkootikumide kasutamine ja alkohol. Ühe põhjendusena on välja toodut ka sotsiaaltoetuste kärpeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles