ERR hakkab mobiiltelefonidele telepilti tootma

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Nokia

Eesti Rahvusringhäälingu portaalide juhataja Aivar Pau sõnul on ERRil lähitulevikus plaanis hakata üle interneti tootma telepilti spetsiaalselt mobiiltelefonidele.

Pau sõnul plaanib ERR kaasata veebiülekannete tootmisse rohkem tehnilise teenuse osutajaid, et seeläbi teenindada paremini erinevate internetiteenuse osutajate kliente.

«Lähitulevikus asume üle interneti tootma telepilti spetsiaalselt mobiiltelefonidele,» lubas ta.

Pau tõstis esile, et ERR teeb praegu Eestis veebiülekandeid suurimas mahus: seitse tele- ja raadioprogrammi praktiliselt ööpäevaringselt. Küll aga ei tooda ERR ülekandeid üksi, vaid koos teenuseosutajatega, keda Eestis on mõni üksik, mistõttu sõltub tulemus paljuski mõlema osapoole võimekusest.

«Saan öelda, et tehniline võimekus areneb sisuliselt igal nädalal,» väitis ta.

Postimees.ee poole pöördunud lugeja laitis ERRi tegutsemist Eesti ja Serbia jalgpallikohtumise ajal. Pau sõnul oli siis suure üheaegsete vaatajate arvu tõttu kaks varianti: kas lasta alla pildi üldkvaliteeti või osadele vaatajatele pilti mitte näidata – ERR valis esimese variandi.

«Samas sai juba kolm päeva hiljem võimekust juurde ülekannete tootmiseks kasutatav server ja järgmine tavalisest suurema koormusega saade, milleks oli Andrus Veerpalu pressikonverents, mida näitasime koostöös ka Postimehe esilehel, läks oluliselt paremini,» kirjeldas Pau.

Pau sõnul näitab statistika, et täna vaatab regulaarselt televiisorit meie veebilehel ligikaudu 30 000 -45 000 inimest nädalas ja alles aasta alguses oli see näitaja 18 000 ning kaks aastat tagasi näidati veebist otse vaid mõnda üksikut saadet.

«Ainuüksi veebi vaatajate arvu kasv on tinginud vajaduse arendada süsteemi töökindlamaks ja koormustaluvamaks, suurusjärgud on muutunud,» selgitas ta. «Nii et ei saa kuidagi nõus olla väitega, et ERR ei mõtle telekanalite veebis näitamise peale - mõtleme ja tegutseme pidevalt.»

Tema sõnul pole tavapäraste saadete puhul nagu näiteks «AK», mida päris palju vaadatakse veebis, hangumisi või muid probleeme täheldatud.

Pau sõnul on ERRi pakutav pildi ja heli bit rate keskeltläbi samaväärne teiste Euroopa suuremate meediaorganisatsioonidega.

«Tegelik kvaliteet sõltub aga ikkagi selle kõrval ka tarbija internetiühendusest ja arvutist ning ka Eesti ja konkreetse riigi välisühenduse suurusest,» nentis ta.

Pau lisas, et vaatajate tagasiside, probleemide kirjeldused ja igapäevased soovitused, mida nad pidevalt jälgime, on analüüsitöös suureks abiks.

Pau rõhutas ka, et kõigil saadetel/filmidel pole internetiõigusi ja osa tootjaist neid ka põhimõtteliselt ei anna ning ERR ei soovi õigusaktide ja partnerite esitatud nõuetega vastuollu minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles